Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Бизнесът в Мездра подпомага ремонта на Черепишкия манастир

Черепишки манастир

Седем фирми от община Мездра са се отзовали на молбата на игумена на Черепишкия манастир „Свето Успение Богородично“ архимандрит Йоаникий за подпомагане ремонта на светата обител. Това съобщиха от пресцентъра на Община Мездра.

Фирмите са дарили или средства, или строителни материали и оборудване за основен ремонт и обновяване на хотелската част за поклонници в манастирския комплекс. Всички те са получили благодарствени писма от игумена на манастира архимандрит Йоаникий.

Дарителската кампания е осъществена със съдействието на Общината.

За черепишкия манастир:

Това е един от старите манастири у нас, основан още по време на управлението на цар Иван Шишман в края на XIV век (Втората българска държава). Най-старото свидетелство за съществуването на светата обител е манастирският устав (типик), писан в периода 1390 – 1398 година. Днес типикът се съхранява в историко-архелогическия музей в София.

Възникването на манастира се свързва с историята на средновековния Коритен град, съществувал в близката местност Ритлите.

През вековете на владичеството светата обител многократно е разрушавана и разграбвана. Но след това е била съграждана отново и отново. Последно е възстановен в началото на XVII век от големия иконописец и книжовник Свети Пимен Зографски.

Обявен е за паметник на културата от национално значение. Храмът представлява еднокорабна, сводеста сграда, с обширно преддверие, открита галерия и островръх купол.

Черепишки манастир
Черепишки манастир, 1903 г. Снимки: wikipedia

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

кремиковски манастир 23.11.2021

Работи се по проекта за превръщането на Кремиковския манастир в духовен център

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха […]

Прочети още
параклиса 05.11.2021

Пътеката на вярата – 78-годишният отец Петър построи 40 параклиса

Четиридесет каменни параклиса, в продължение на девет години, е построил отец Петър в Свети Влас. Иконостасите, изградени по Пътеката на […]

Прочети още