Бизнесът вече може да кандидатства за помощ пред НАП


От днес бизнесът, засегнат от ограничителните мерки срещу COVID-19, може да кандидатства пред Националната агенция по приходите (НАП) за помощ до 150 000 лв. оборотни средства.

„Подпомагането на компаниите, което ще се осъществи по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, е на обща стойност 156 млн. лв.”, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Срокът за кандидатстване е две седмици.

Фактическото пристигане на парите при компаниите може да се осъществи, когато Брюксел даде зелена светлина на пренасочването на ресурс от оперативната програма, уточни Борисов като подчерта, че бизнесът може да кандидатства по схемата, дори ако ползва някоя от другите линии за държавно подпомагане в условията на COVID-19.

Допустими ще бъдат разходите, необходими за преодоляване на недостиг на оперативни средства, настъпил в резултат на заповедта на министъра на здравеопазването”, каза Лъчезар Борисов.

Различните компании имат право на 10 или 20% от оборота за подпомагане, уточни Галя Димитрова, изпълнителен директор на НАП.

„Процент от оборота на конкретните обекти, реализиран през периода на 2019 г., съответстващ на периода, през който обектите са преустановили дейност през тази година.”

Милена Кръстанова от агенцията поясни, че ако едно предприятие има обекти в и извън МОЛ, ще трябва да подаде заявление само за обекта с преустановена дейност.

 

Вижте още:

Бизнесменът Бобоков с обвинение за незаконно притежание на антични ценности

24 лв. компенсации на ден за работниците в затворените бизнеси