Бизнесменът Бобоков с обвинение за незаконно притежание на антични ценности

Сградата която трябваше да приюти нумизматичната му колекция, още чака завършването си


автор Силвия Петкова

Бизнесменът Пламен Бобоков се сдоби снощи с още едно обвинение – за незаконно притежаване на археологически ценности. Това стана ясно от официална информация представена от Окръжна прокуратура – Русе. По образувано досъдебно производство на Специализирана прокуратура в дома на бизнесмена в Русе е било извършено претърсване, при което са намерени и иззети 48 върхове на стрели от желязо и 2 върха на копие от желязо. Бобоков е привлечен като обвиняем за престъпление и му е взета мярка за неотклонение „Подписка“. Изготвена е била съдебно-археологическа експертиза, от която е станало ясно, че иззетите предмети са движими културно-археологически ценности.

От прокуратурата допълниха, че за престъплението за което Бобоков е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до половината от имуществото на виновния и лишаване от права. Според закона предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

Снимката е предоставена от Прокуратурата

За братята Атанас и Пламен Бобокови се знае, че имат афинитет към античното изкуство. Не е тайна, че двамата притежават нумизматична колекция, част от която се смята за изключително ценна. Тази колекция трябваше да бъде официално изложена в своя нов дом – сградата на бившата

Музикална гимназия в Русе – архитектурен шедьовър, паметник на културата разположена на главната улица „Борисова“ в града. Предприемачите станаха собственици на сградата през 2007 година с намерението да върнат нейната стара слава. И до днес обаче, зданието стои обгърнато с пана изрисувани с графити.

Повече от 15 години сградата, която е една от емблематичните за Русе стои със затворени врати, които не е ясно кога ще бъдат отворени. И ако се питате защо, отговор на този въпрос има. И той не е един. Но пък крайният изход от тази ситуация не е ясен.

Първи сняг върху покрива на гимназията вчера

Всъщност, сагата с Музикалната гимназия намираща се на централната улица „Борисова“ започва още през 80-те години. Но да се върнем още по-назад. Зданието е построено за две години – от 1900 за 1901 година от протестантската общност с идеята, тя да бъде използвана като немско протестантско училище, детска градина и сиропиталище. Дизайнът на 4-етажната сграда е дело на архитекта Удо Рибай. Стилът в който е решена гимназията е еклектичен, комбиниращ елементи от неоготика, барок и неокласицизъм.
Немското училище става факт и отваря своите врати на 5 октомври 1905 година.
Само четири години по-късно се преобразува в бизнес гимназия. В края на Първата световна война – на 28 септември 1918 година, училището е конфискувано от българските власти. Въпреки че по сградата има щети от артилерийски огън, тя е ремонтирана и се използва за френска мъжка гимназия. По-късно служи и за държавен университет по технологии. Последното й предназначение е на Музикална гимназия.

Красивото здание обаче става опасно и се налага то да бъде изоставено, след като пострадва тежко при земетресението в Стражица през 1986 година. Нарушенията по фасадата и конструкцията налагат те да бъдат укрепени, за да не бъдат опасни за преминаващите по централната улица. В задната част са набити специални пилони, които да държат зданието, а в основите й са излети огромни бетонни напречни греди, които да стабилизират и обезопасят донякъде четириетажната постройка.

Сградата остава държавна собственост до април 2007 година. Тогава областна администрация в лицето на тогавашния областен управител Мария Димова я пуска на търг за продажба. Той е спечелен от собствениците на „Приста Оил“ Атанас и Пламен Бобокови, които я придобиват срещу определената като скромна за тогава сума от 450 000 лева. Договорът е ясен – има поставени срокове в които фондацията на Бобокови трябва да възстанови сградата. В противен случай има заложени неустойки. Самите Бобокови декларираха неведнъж намерението си да върнат блясъка на Музикалната гимназия. Според плановете им, в нея не само трябва да се настани тяхната нумизматична колекция, но и трябваше да бъде възстановена Концертната зала на сградата, която е с уникална акустика.

По ред причини, години наред до ремонт на сградата не се стигна. Държавата, не само че не предприе действия да си върне сградата и да изиска заложеното в договора обезщетение, което се дължеше за забавянето на ремонта, но и на три пъти удължаваше сроковете, в които Музикалното училище трябваше отново да заблести.
Последното обещание беше, че сградата ще отвори врати преди две години. На нарочна пресконференция беше представен проекта за реконструкцията. Стана ясно, че са осигурени 2 милиона лева, с които да се направи ремонта. Плановете бяха в зданието да има интерактивен кът, библиотека, място за малките, магазин за сувенири и дори кафене в задната част към градината.

Идеята на ръководството на фондацията беше в сградата да се организират представяния на книги, изложби и разбира се концерти във възстановената зала.
Той наистина започна, и постепенно сградата засия с нови цветове. Но… в един момент ремонтът спря. И така и до днес, когато сградата остава затворена, а срещу предприемачите Бобокови текат дела. А кога Музикалната гимназия ще отвори отново врати, никой не знае!