Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

„Близнаците“ на DELUTION – бюджетно решение за ограничени пространства

близнаците

Двоен бетонен обем, стеснен в ъглите, за да се „помести“ в ограниченото пространство на гъсто населен район в Южна Дакарта, „Близнаците“ (The Twins) на архитектурното студио DELUTION няма как да останат незабелязани дори сред множеството сгради, които буквално ги притискат от всички страни.

Този проект е пример за прилагане на концепцията за здравословен, функционален и реален дом, когато свободното парче земя, на което може да бъде реализиран, е с крайно ограничени размери.

„Близнаците“ се „простират“ върху площ от едва 70 кв. м. в един от крайните квартали, някогашно село в покрайнините на индонезийската столица. Район, където проблемът с жилищната инфраструктура е особено осезаем. И само един поглед към средата е достатъчен, за да се съгласим с твърдението на архитектите, че този проект е пример за това как може да се намери решение на проблема с ограничената площ, който е сериозен в много части по света, не само в Индонезия.

близнаците

За да осигури необходимото жилищно пространство, архитектурата на къщите се издига във височина, изследвайки множеството възможности за диалог със заобикалящата я среда.

Въпреки ограниченото място и скромния бюджет, архитектите успяват да поместят не една, а цели две родови къщи.

По-голямата е предназначена за 4-членно семейство, а другата – за един обитател (сестра на семейството). Всяка от тях предлага нужното за обитателите й уединение, като междувременно могат да бъдат и в тясна връзка помежду си винаги, когато семействата пожелаят. На крачка един от друг, входовете на двете къщи могат да се отворят максимално, свързвайки „близнаците“ в едно цяло.

В по-голямата къща, предназначена за 4-членното семейство, има две спални с баня към всяка от тях, кухня и трапезария. Докато другата е решена само с една спалня, баня и всекидневна.

„Концепцията на „Близнаците“ представя връзката брат-сестра като двете форми си приличат, но са с различен размер“, обясняват от архитектурната практика.

Надяваме се, че тази къща може да се превърне в модел, който ще бъде стимул за подобряване на лицето и качеството на живот на градските села, които преди това са били пренебрегвани.

Това споделя Мохамед Ега, главен изпълнителен директор на DELUTION.


Въпреки ограничените си пространства, баните предлагат всичко, което е нужно за топъл душ след дълъг ден…

Близнаците е един от многото проекти на архитектурното студио, което се стреми да оказва силно влияние и да предлага иновативни решения по отношение напредъка на Индонезия в областта на архитектурата и дизайна.

От DELUTION вярват, че архитектурната намеса не е само естетика, тя е и всеобхватна.

За тях добрата архитектура е изконно право на всеки човек и работят усилено, за да бъде достъпна за цялото общество, без изключения.

Не случайно (и напълно заслужено според нас) този малък проект от Джакартаспечели и голямата награда в Ню Йорк: Architizer 2020 в категория “Best Small architecture + Small living“.

Въпреки ограниченото пространство, архитектите не пропускат и момента с озеленяването. В бетонната структура те успешно и по оригинален начин „интегрират“ и достатъчно зеленина. И със сигурност много повече спрямо всяка от къщите наоколо…Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!


02.06.2021

„Невидима“ архитектура – луксозен къмпинг от огледални бунгала

Архитектите от Leckie Studio, в партньорство с дизайнерите от Aruliden, представиха проекта Arcana – серия огледални бунгала, които да предложат […]

Прочети още
модерен дом 25.04.2021

Стари традиции вдъхновиха архитектурата на нов модерен дом

Архитектите от студио ACME създадоха Bumpers Oast – семейния модерен дом, вдъхновен от традиционната архитектура на овесените къщи (сушилни за […]

Прочети още