Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Бохемска рапсодия: семейна къща от Чехия

Всичко започна с откриването на последния парцел за строителство в Рашовка преди седем години…

Изерските планини в Бохемския рай* на Чехия са едно от най-примамливите места както за местните, така и за чуждестранни туристи, особено през зимата. Най-високият връх пък носи чешкото благозвучно име Йештед и с височина от 1012 м. се е превърнал в символ на околността и близкия град Либерец. Той е изключително популярен и с телевизионна си кула Ještěd Tower от чешкия архитект Карел Хубачек**. Именно тук, на южния склон на билото Йештед, в този бохемски рай, е разположена и тази впечатляваща архитектурна „рапсодия“. Къща, проектирана от студио Atelier SAD и интериорния дизайнер Ивета Захариасова като съавтор, която няма как да остане незабелязана.

Разположена на надморска височина от 600 м, с прекрасна гледка към заобикалящата я природа, къщата напомня на бижу, втъкнато празнична одежда със земни тонове…

Гледката и интегрирането на вътрешните пространства в пейзажа са един от основните мотиви, движещи процеса на проектиране на къщата. Релефът е открит, проходим и преобладават цъфтящи неоградени поляни. Етажният план на правоъгълната къща с приблизителни размери 22,5 x 7 м е ориентиран по контурната линия.

Интересен момент в проектирането е, че по протежение на северната страна на имота има път върху насип, с който екипът трябва да свърже къщата.

Следователно част от покрива на сградата е решена като място, предназначено за паркиране на автомобили. А това определя и параметрите на приземния етаж и основната част на градината – на 4,5 м под нивото на пътя.

По-голямата част от сградата е покрита от двускатен покрив с променлив наклон от 43° до 30° на източния фронтон. Стройната й форма врязва диагонално в стръмния склон на пътя, а билото сякаш се спуска към градината.

Зелени каменни зидове и стъклени „завеси“…

Главният вход на къщата е от западната страна. Достъпът е по външна стълба покрай каменен зид, обрасъл с пълзящи растения. Архитектурата й е изцяло отворена на източния фронтон, а напълно остъклената й стена отстъпва под ъгъл от контурния ръб. Това увеличава максимално зрителната площ и създава покрита тераса.

Терасата на свой ред граничи с южната страна, където има още един вход с остъкления от пода до тавана. Стъклените стени се срещат с остъкляването на източния фронтон на две трети от отвора, без ъглова колона. Ъгълът пък е оформен от плъзгащи се портали, които могат да се плъзгат и отварят, при което основното жилищно пространство става напълно свързано с градината през терасата. Всички останали жилищни помещения на приземния етаж, включително банята, също са отворени към пейзажа чрез остъклени части от южната страна.

Иновация за строителството в Чехия – фасада от португалски експандиран корк

Структурираната фасада се състои от плоскости от португалски експандиран корк с променлива дебелина, които се редуват във вертикални ленти. Този материал никога не е бил използван по този начин в Чешката република досега, изтъква екипът.

Седалковият покрив е изработен от сгънати алуминиеви листове в цвят антрацит. Таваните и външните стени са от лицев стоманобетон, вътрешните преградни стени са иззидани с тухли.

Покривната облицовка е от избелен брезов шперплат, а френска въртяща се чугунена камина, окачена на гредите, се превръща в доминиращ елемент на интериора.

Уважение към местните традиции, история, материали…

Тук максимата на Мис ван дер Рое „По-малкото е повече“ може би важи в пълна сила. Цялостният семпъл вид на къщата е завършен от тъмно кафяво-червен под на замазка. Външната настилка е от стари, износени, едри гранитни камъни. Желанието на архитектите е да наподобяват оригиналните либерецки павета със специфичния им розов цвят. Именно така навремето целият Либерец някога е бил щедро павиран. Това решение отоваря напълно на желанието на екипа да построи къща , отдавайки нужното уважение към местните традиции, история, материали и природа.

„Интериорният дизайн на къщата с вътрешното разположение на стаите е създаден по-рано от самата къща“, разказва Ивета Захариасова. „Благодарение на дългогодишния ми опит, много неща и функционални аспекти ми бяха ясни от самото начало и основно се занимавахме само с тяхното привеждане в съответствие със структурата на къщата и отварянето на къщата към околната среда чрез стъклени стени. Светлината, пространството, изчистените линии на интериора и умереното използване на цветовете ме насочиха преди всичко към ателиетата Konsepti и Ligne Roset, които са в основата на интериорното обзавеждане“, допълва дизайнерката.

С раждането на идеята за къщата постепенно разбрахме,че просто не можем да правим компромиси.

„Всичко започна с откриването на последния парцел за строителство в Рашовка преди седем години, разказват инвеститорите. Вече познавахме мястото и тъй като искахме да построим къща възможно най-високо в посока на връх Йештед, изобщо не се поколебахме. А и отдавна бяхме решили голяма част от основните характеристики на проекта: стъклени стени, открит бетон, строг интериор, метални елементи, окачена камина и открита градина без ограда. Приятели от студио SAD оформиха оригиналните идеи на Ивета в дизайна на къщата. С раждането на идеята за къщата постепенно разбрахме,че просто не можем да правим компромиси…“

Кой е Карел Хубачек?

** Карел Хубачек (1924 – 2011) е единственият чешки архитект, който още приживе се нарежда в националната класация на страната за най-влиятелните архитекти, където заема 4-ото място. Най-известния му проект, с който Хубачек остава в историята, е именно Ještěd Tower, определена за „най-успешната домашна творба“ на 20-ти век в същата класация. Не негово име е учреден архитектурен конкурс – „Сграда на годината – Карел Хубачек“. А къщата, която ви представихме тук, е отличена с престижната награда в категория „жилищно строителство“ през 2021 г.

* Бохемски рай е Защитена ландшафтна зона и регион в Бохемия, Чехия. През 1955 г. е обявен и като първият природен резерват в Чехия. Зоната е разположена в северната част на Бохемия и на североизток от столицата Прага.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
19.07.2022

Вила Павлович: Животът може да е чудо

Ако сте гледали „Животът е чудо“ (2004) – един от великолепните филми на Емир Кустурица, най-вероятно, ако не районът, то […]

Прочети още
01.07.2022

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

С пазара на недвижими имоти днес, който непрекъснато е под натиск, малкият апартамент често се оказват единственото възможно решение за […]

Прочети още