Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Бойко Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет за фонда за възстановяване от COVID-19

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 17 и 18 юли в Брюксел. Това ще бъде първата присъствена среща на европейските лидери от началото на пандемията.

В белгийската столица държавните и правителствените ръководите ще обсъдят Планът за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от COVID-19, който включва Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“.

На 19 юни по време на видеоконферентна среща лидерите от ЕС обмениха мнения по предложението за Плана за възстановяване, представено от Европейската комисия на 27 май. Предложението на Комисията се основава на 2 стълба – нов инструмент за възстановяване „Следващо поколение ЕС“ на стойност 750 млрд. евро и МФР на стойност 1100 млрд. евро. На 10 юли председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи основните цели на ЕС – отстраняване на щетите, причинени от COVID-19, реформиране на европейските икономики и трансформиране на европейските общества.

За България приоритетни остават Кохезионната и Общата селскостопанска политика, като страната ни ще настоява за амбициозното им финансиране.

Страната ни определя предложението на Европейката комисия от 27 май като балансирано, като се има предвид сериозните предизвикателства заради пандемията от COVID-19. В прехода към зелена енергия от ключово значение е и Фондът за справедлив преход на ЕС, който трябва да отговори в максимална степен на актуалните предизвикателства пред държавите членки.

В този смисъл приоритет е за България Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности.

Основният въпрос е каква част от фонда за възстановяване ще бъде предоставен като безвъзмездни помощи и колко под формата на заеми.

Срещата на върха трябва да постигне съгласие и за седемгодишния бюджет на стойност още 1,07 трлн. евро.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди преди срещата на върха, че “позициите са все още далеч един от друг”.

Срещата в Брюксел трябва да продължи в събота, но на лидерите на ЕС може да им отнеме и повече време, за да постигнат споразумение. Френски служител заяви, че споразумението през този уикенд е възможно, но със сигурност трябва да бъде приключено до края на лятото.

По думите на италианския премиер Джузепе Конте, южните държави, включително Италия и Испания, искат спешно решение. Те трябва да съживят икономиките си, засегнати силно от пагубната пандемия, която отне 35 000 живота в Италия и още 28 400 в Испания.

Базираната във Франкфурт Европейска централна банка вече прогнозира 8,7% спад в икономиката на еврозоната тази година заради пандемията. Но икономиките, които скоро започнаха да търсят изход от финансова криза, искат субсидии, а не да поемат по-нататъшни дългове.

Планът за възстановяване, подкрепен от Франция и Германия, за 500 млрд. евро безвъзмездни средства и 250 милиарда евро заеми все още среща съпротивата на „пестеливите“ страни от Северна Европа, водени от Холандия, към които се присъедини и Финландия.