Борисов: Строим църкви и джамии, за да има етническа толерантност

Правителството работи и по създаването на дестинации за поклоннически туризъм


църкви и джамии

Строим нови църкви и джамии, за да може в този регион, където има и християни, и мюсюлмани, да има етническа толерантност“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който разгледа на място ремонта на църквата „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ и реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград. 

Джамията, която е паметник на културата, не е реставрирана от 70 години. Правителството не прави разлика между кметовете по политическа и етническа принадлежност и продължава да подпомага всяко едно населено място, каза още Борисов.

От 140 години не е строена църква в Разград“, допълни още министър-председателят.

Правителството е отпуснало 100 000 лева миналия месец за доизграждането на храма „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ . Средствата ще бъдат използвани за изработването на иконостаса, изографисването на храма и за отоплителна инсталация.

Предстоят и строително-монтажни работи по консервация, реставрация и адаптация на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград.

За джамията Министерският съвет е отпуснал 712 450 лв. още през 2019 г. Дейностите по реставрацията вече са стартирали, като стойността на целия проект ще струва 2 374 836 лв.

Джамията в Разград е построена през XVI в. и е паметник на културата с категория „национално значение“. А през 1973 г. с писмо на Национален институт за недвижимо културно наследство е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата.

Правителството работи и по създаването на дестинации за поклоннически туризъм.

По време на посещението си в Троянския манастир пък, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова заяви, че правителството работи по създаването на дестинации за поклоннически туризъм. Целта е да се насърчи посещението на свети места и обекти, което ще рефлектира и върху туристическите пътуванията през цялата година. Николова се надява, че така ще се подпомогнат местните икономики и заетостта през четирите сезона.

Марияна Николова на посещение в Троянския манастир.

Този туристически продукт е неразработен, но с голям потенциал, и именно подобни нишови услуги могат да допринесат за утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация” заяви още Николова.

Вижте още: