Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Bourse de Commerce – нов музей отваря врати в сърцето на Париж

Bource de commerce

След съобщението на френския президент Еманюел Макрон, че всички музеи и културни обекти във Франция могат да отворят отново от 19 май, след като бяха затворени на 30 октомври 2020 г., стана ясно също, че ще открият и знаменитата Bourse de Commerce-Pinault Collection в централната част на Париж на 22 май. Т.е. почти година след първоначално планираното отваряне през месец юни 2020 г.

Bourse de Commerce е най-новият музей за съвременно изкуство в сърцето на Париж.

Помещава се в една от историческите сгради на френската столица – кръгла сграда близо до Лувъра, която някога е била борса за царевица. Издигната първоначално през 1767 г., за нуждите на новия музей тя е изцяло реновирана. А проектът е дело на известния японски архитект Тадао Андо.

Реновацията на сградата определено привлече вниманието на световната архитектурна общност. Всички заговориха за работата на Андо, който е и носител на престижната награда Прицкер от 1995 г., когато реши да излее във вътрешността на сградата цилиндър от суров бетон. Този цилиндър, с диаметър 29 м и висок 9 м, е изграден точно под стъкления купол от 19-ти век. А целта е чрез него да се създаде ново свободно и тихо пространство. Място, което да осигури вглъбено преживяване на представените произведения на изкуството.

Работата на японския архитект включва и възстановяване на фасадите, покрива и монументалната живопис в долната част на купола.

Откриването на Bourse de Commerce, след неколкократните отлагания на събитието заради световната пандемия, се очаква да бъде културният връх в програмата на Париж за годината.

В новия музей се помещава частната колекция на милиардера Франсоа Пино, посветена на изкуството от 60-те години до наши дни. Колекцията обединява около 10 000 творби на близо 380 художници.

Картини, скулптури, инсталации, фотографии, видеоклипове, филми, звукови произведения и др. ще бъдат изложени в около десет модулни пространства с обща изложбена площ от 6800 кв. м (от общо 10 500 кв. м).

Работата на музея на 22 май ще започне с „няколко дни на отворени врати, безплатни за обществеността, в съответствие със здравните стандарти“, заяви в социалните мрежи Жан-Жак Ейлагон, управляващ директор на Pinault Collection.

„Пространственото оформление на Bourse de Commerce е създадено, за да предизвика напрегнат и по-фин диалог между новото и старото“.

/арх. Тадао Андо/

11.02.2018

28 зрелищни сгради от Франк Гери

Франк Гери често е наричан най-значимият архитект на нашето време и е много трудно да се изрази несъгласие. През дългата […]

Прочети още
17.04.2019

Архитекти: Нотр Дам ще се ремонтира с десетилетия

Френският президент Емануел Макрон обеща да възстанови катедралата Нотр Дам навреме за олимпиадата в Париж през 2024 г., но експертите […]

Прочети още