Британската икономика изпадна в рецесия след най-тежкия срив в Европа заради пандемията

Свиването на БВП във Великобритания е с над 20% през второто 3-месечие


Британската икономика е засегната по-тежко спрямо останалите големи европейски икономики от ограничителните мерки срещу коронавируса, отбелязвайки спад от 20,4% през второто 3-месечие на годишна база, който може да повдигне повече въпроси относно правителствения отговор към пандемията.

Рекордният спад след свиване от 2,2% на икономикате през първите 3 месеца на годината официално тласна Великобритания към първата и рецесия от 2009 г. насам. Данните следват доклад от вторник, който показа, че стотици хиляди британци са изгубили работните си места. Последните данни добавят сигнали към твърденията, че Великобритания плаща висока цена, тъй като се забави при въвеждането на мерките срещу пандемията през март спрямо останалите европейски държави. Страната има най-високото ниво на смъртност в Европа вследствие на коронавируса.

Спадът на британската икономика надминава понижението от 18,5% в Испания, което прави Великобритания най-силно засегнатата страна от ЕС. Американската икономика се сви с 9,5% за същия период.

Въпреки че възстановяването вече започна и мерките срещу коронавируса се облекчават, а БВП на Великобритания нарасна с 8,7% през юни, има признаци, че подобряването може скоро да изгуби скорост.

Увеличеният брой на новозаразените в някои региони подсили опасенията от нови строги мерки, предстои правителствената подкрепа за изплащане на възнагражденията на служители да бъде преустановена, а компаниите ще се сблъскат с по-високи мита, ако Лондон и Брюксел не постигнат търговска сделка до края на годината.

Английската централна банка открои пазара на труда като ключова тревога за икономиката, а властите се опасяват от скок на безработицата, когато правителствената подкрепа бъде оттеглена по-късно тази година.