Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Брокери очакват стабилизиране на пазара на имоти, но не и спад на цените

жилищата
В краткосрочен план се очаква пазарът на недвижими имоти в страната да остане стабилен. Дали?

До края на годината имотни експерти очакват цените на жилищата да намалят темпа на растеж, но вероятността да има спадове е незначителна, тъй като има недостиг на предлагане, особено в столицата. От решаващо значение за пазара на недвижими имоти обаче остава страната да се справи с настъпващите все по-бързо енергийна и газова кризи, както и със сериозната инфлация. Сериозно притеснение би било също, ако ръстът на цените на жилищата започне да надвишава този на доходите на хората. Това би направило пазара на недвижими имоти недостъпен за голяма част от населението на страната, прогнозират от агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate, която публикува данни за жилищния пазар през третото тримесечие.

По данни на НСИ за първото тримесечие на 2022 г. цените на жилищата са нараснали с около 8%, което все още не доминира над повишаването на доходите в България. Според данни на една от големите банки в страната обаче средната стойност на теглените кредити за покупката на жилище постоянно расте през последните години. Ако през 2020 г. е била 108 000 лв., то през настоящата 2022 г. достига 150 000 лв., като за столицата средният размер на ипотечния кредит е 214 000 лв., посочват от имотната агенция.

Жилищни имоти

По данни на Агенция по вписванията е отчетен спад при броя на сделките с имоти през третото тримесечие на годината спрямо второто. Така в София са вписани 7402 сделки, което е с 32% по-малко от предходния период. В Бургас са вписани 2164 сделки спрямо 2259, а във Варна 3921 спрямо 4328. Спад се наблюдава и в Пловдив, където са вписани 4200 сделки за разлика от миналото тримесечие, когато са вписани 5079 сделки.

Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през третото тримесечие на 2022 г. е 62 459, което регистрира спад от 7% за същия период на миналата година.

Снимка: Arco Real Estate, sona.bg

Най-много се търсят двустайни и тристайни жилища

Според данни на Arco Real Estate през третото тримесечие на годината по традиция най-търсени са тристайните и двустайните жилища, като съвсем лек превес вземат вторите. Сделките за двустайни апартаменти се движат в широк диапазон и могат да се реализират на нива от 87 000 до 170 000 евро. А цената може да варира в зависимост от местоположението и състоянието, в което се намира имотът.

Сделките с тристайни жилища също са в много широк диапазон и могат да стартират на нива от 120 000 до 380 000 евро. А в части на столицата например, като идеален център, могат да достигнат и до 500 – 550 000 евро. Към имотите могат да се предлагат гаражи или паркоместа, които допълнително оскъпяват крайната цена на сделката.

Какво показва пазарът на жилищни имоти в София през третото тримесечие на 2022 г.?

Най-активно е търсенето на жилища в кварталите Манастирски ливади, Витоша, Младост 4, Студентски град, Малинова долина, Кръстова вада. Интерес в търсенето се отчита още и в районите Бъкстон и Павлово.

Спрямо предходното тримесечие на 2022 г., през третото в столицата се отчита ръст при търсенето на къщи. Профилът на купувачите в голям процент от случаите се свежда до семейства на средна възраст със стабилни доходи. Те имат изискване за по-спокоен начин на живот, но в същото време търсят и близост до големия град. Търсят се къщи в кварталите Драгалевци, Симеоново, Бояна, Владая, Банкя, Лозен, Панчарево, Бистрица, Нови Искър, Волуяк и др.

Цените на къщите са в диапазон от 200 000 и могат да достигнат до 700 000 евро. А в някои случаи – и над 1 000 000 евро, в зависимост от района, в който се намира имотът, състоянието му и др.

Засилен интерес към парцели за момента не се наблюдава спрямо миналото тримесечие на годината. Цените им са в много широки граници от 50 000 до 300 000 – 400 000 евро в районите около София. В самия град пък са и значително по-високи, като могат да достигнат и до 2 000 000 евро.

Източник: Arco Real Estate

Предлагане на имотния пазар в София

И през третото тримесечие на годината предлагането на жилища остава ограничено в сравнение с търсенето. По традиция основен дял заемат апартаментите, като по данни на Агенцията най-активно се предлагат тристайни жилища, следвани от двустайните.

Продължава засиленото строителство на нови сгради в много райони на столицата, посочват от Arco Real Estate. Най-активно е предлагането в кварталите Малинова долина (1500 – 2000 евро/кв.м.), Кръстова вада (1600 – 2300 евро/кв.м.), Витоша (1600 – 1880 евро/кв.м.). Предлагане има и в някои райони на столицата, които доскоро не се смятаха за толкова привлекателни, като например Дружба.

Предлагане на жилища в Пловдив

През последните месеци пазарът на недвижими имоти в Пловдив показва постоянен растеж. А в последно време средните цени на жилищата там започнаха все по-често да минават и психологическата граница от 1000 евро/кв.м. От миналата година до момента цените на жилищата в града са се повишили с между 10 и 15%, сочат данните на имотната агенция. И тук превес има търсенето за сметка на ограниченото предлагане.

По-предпочитани от купувачите са жилищата ново строителство, като се набляга на кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно. Търсят се двустайни и тристайни апартаменти, като цените се движат в широк диапазон, в зависимост от това, дали жилищата са завършени и къде точно се намират.

Най-активно е предлагането в районите Христо Смирненски и Младежки хълм (1000 – 1200 евро/кв.м.), Централен район (1200 – 1500 евро/кв.м.), Кършияка (1000 – 1200 евро/кв.м.).

Продължават да се търсят къщи в близост до Пловдив. Предпочитани са селата от Родопската яка. Купувачите обаче се оглеждат за имоти и в по-равнинните местности, в близост до индустриалните зони на града.

Ваканционни имоти – засилено търсене и слабо предлагане

Според експертите в бранша ваканционните имоти пишат нова глава в развитието си. От началото на годината до настоящия момент на пазара на ваканционни имоти се отчита засилено търсене и слабо предлагане.

В морските и планинските ни курорти цените на жилищата се повишават, а предлагане на качествени оферти почти няма. Според данни на Агенцията по вписванията сделките в курортите ни отбелязват изумителни ръстове, като примери са Несебър – 90%, Царево – 34%, Балчик – 30%, Поморие – 17%, Смолян – 34%.

Цените в черноморските ни курорти са се повишили с около 25% от миналата година.

Едностайни апартаменти вече трудно могат да се намерят под 25–35 000 евро, в зависимост от мястото на имота и гледката му. В Слънчев бряг, Св. Влас и Несебър не може да се закупи имот под 40 000 евро. А цените за тристайни апартаменти стартират на нива от 50 000 евро.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-важното предстои!
жилищата 21.06.2022

Пазарът на имоти у нас продължава да расте, а с него – и ипотечното кредитиране

Пазарът на жилищни кредити в България продължава да расте и през първото тримесечие на настоящата година. А главната цел за […]

Прочети още
имотите 13.07.2022

Нивата на цените на имотите вече не са здравословни, смята експерт

Нивата на цените на имотите вече не са особено здравословни и е важно каква е покупателната способност на българите. Това […]

Прочети още