Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Бургас реставрира Етнографския музей и строи улица на занаятите

улица на

Община Бургас започва консервационно-реставрационни дейности в сградата на Етнографския музей. Ще изгради и улица на занаятите в прилежащото ѝ дворно пространство. Дейностите ще се финансираt от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Управляващият орган на програмата одобри проекта „Път на културно-историческите ценности през вековете“. В него ще бъдат инвестирани 1.6 млн. лв. От тях 1,3 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, 214 хил. лв. – финансиране от финансов инструмент по линия на ОПРР 2014-2020 г. И 137 хил. лв. собствено финансиране.

За реновацията на Етнографския комплекс в Бургас е планирано благоустрояване и изграждане на улица „Алеко Константинов“, която ще се превърне в място за занаятчии.

Ще се изпълняват строително-монтажни работи свързани с консервация и реставрация на сградата и обособяване на споделени културни пространства на открито.

Идейната част от проекта е да се изгради етнографски ансамбъл на занаятите и да се обособи единна зона за изкуства и местни традиции и обичаи с общ характер и дух. А това да допринесе за повишаване на конкурентоспособността на местните занаятчии и творци.

Етнографският музей е най-големият по рода си в Югоизточна България. Помещава се в старинна сграда в центъра на града, зад катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ и съставлява историческото ядро на Бургас заедно с прилежащия площад, училището и уличките в съседство.

Изграден е през 1873 г. от известния бургаски кмет Димитър Бракалов. В него е разположена основната етнографска експозиция, създадена през 1981 г.

„По дрехите посрещат“

Успоредно с планираните ремонтни дейноси Музеят продължава своята работа. Преди броени дни спечели финансиране за проекта „По дрехите посрещат…“ Той има за цел да се заснемат и издадат в каталог най-ценните носии от фонда на музея, които са събрани от цялата Бургаска област. Сред тях намират място носиите от Странджа, Източна Стара планина, Карнобатско, Айтоско и др., на етнографските групи рупци, тронки, загорци и планинци.

Проектът е финансиран по програма на Министерство на културата, в която са кандидаствали 116 проекта, от които само 27 са одобрените. Размерът на финансовата подкрепа е 6980 лв.

Вижще още: