Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Част от крайбрежната улица към „Сарафово“ е пред пълно пропадане

Необходими са спешни мерки за предотвратяване на по-сериозна авария и обезопасяване на брега.

„Няма време за губене – пред пълно пропадане е част от крайбрежната улица към „Сарафово“!“, алармират от Община Бургас. От там посочват, че още през месите април и май са поискали помощ от държавата за спиране на пропадането. През юли са изпратили второ писмо до Областна управа и МРРБ, но ефективни стъпки за решаване на проблема все още няма.

От Община Бургас посочват още, че след първоначалното срутване е организирана среща на място с експерти от “Геозащита“ ЕАД – гр. Варна. Според становището на експертите проблемът е предизвикан от повърхностни води. А две от препоръките им – за ограничаване на движението по алеята и поставяне на нужната сигнализация, са изпълнени „светкавично“ от Общината. Третата препоръка, свързана с необходимостта от предприемане на действия за повърхностно отводняване и асфалтиране, би следвало да се изпълни от страна на държавата, тъй като засегнатият имот е държавна собственост, посочват от местната управа.

Междувременно ежедневните наблюдения, които извършват експерти на Общината, показват, че разрушителните процеси не затихват, а се задълбочават.

По всяка вероятност, освен повърхностните води, има друга по-сериозна причина за разрушаването, смятат от Общината. Затова със собствени средства възлага обстоен оглед и от независими експерти със съответната професионална квалификация. Според тях основна причина за дестабилизацията на терена е морската абразия. Друга причина е нарушаването на баланса на наносите в тази територия, вследствие на изградената брегоукрепителна дамба. За да се предпази брегът от последващи неблагоприятни абразионни и свлачищни процеси, те препоръчват дамбата да се удължи с 300 м. в посока м. „Ъгъла“.

„За Община Бургас е обезпокоителен фактът, че е налице разминаване в становищата на държавната „Геозащита“ ЕООД – гр. Варна и частната „Проект трой“ ЕООД – гр. Варна“.

Затова Общината настоява да се проведе нова комисия в разширен състав, като в нея бъдат включени и външни експерти, различни от служителите на „Геозащита“- Варна. По този начин ще се намери най-правилното решение за предотвратяване на по-сериозна авария. Ще бъдат предприети адекватни действия за обезопасяване на брега, а с това и опазване на живота и здравето на хората, казват от местната администрация!

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Сарафово 28.03.2022

Ще строят нов корпус за училището в „Сарафово“

Община Бургас ще строи нов корпус на ОУ „Христо Ботев“ в „Сарафово“. Кметът на Бургас Димитър Николов предложи изграждането му […]

Прочети още
жп 29.06.2021

Ще има жп връзка между гарата и летището в Бургас

Жп гарата и летището в Бургас ще бъдат свързани помежду си чрез електрифицирана железопътна линия. До края на месец юли […]

Прочети още