Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Чехи спечелиха първото място в конкурса за идейния проект на пешеходния мост в Южния парк на София

325-метровият мост ще пресича Южния парк в столицата с минимална намеса върху съществуващата среда

Чешките архитекти от студио Boele, в партньорство с базираното в Берлин Buro Happold, представиха готовия си идеен проект за новия пешеходен мост над ул. „Бяла черква“ в Южния парк на София, с който спечелиха първо място в обявения от НАГ-София открит международен конкурс за идеен проект.

Чрез използването на модулна дървена система архитектите целят да минимизират въглеродния отпечатък и въздействието върху местната околна среда.

Предложеното свързване на двете части на Южния парк в София създава гладка пешеходна и велосипедна алея, чиято линия минава през парка с минимална намеса в съществуващите дървета и самия парк, обясняват архитектите.

Елегантната извивка на моста удобно се издига и изкачва над върховете на дърветата и натоварения път, разделящ Южния парк, и също толкова плавно се спуска между дърветата в другата му част. След това извивката на терена е проектирана така, че пешеходният мост да нарушава възможно най-малко съществуващите стари дървета в двете части на парка. Решението за структурни материали от залепени дървени профили намалява изискванията и механизацията и свързаните с тях незначителни въздействия на строителството в тази защитена зона.

Прогнозната цена за проекта на Boele е 7 милиона евро. Припомняме, че по първоначална информация строителството на новия мост ще започне най-рано в края на следващата година.
„Първата цел, заложена в заданието, постигаме посредством елегантен дълъг криволинеен мост с удобен наклон, който бавно се изкачва и преодолява необходимия просвет над пътя Бяла черква, откъдето се спуска с подобен постоянен наклон от другата страна.“
„Другата цел се постига с неговата органична форма, като се избягват зони с висока гъстота на дървета и с олекотена структурна система, чието изграждане не изисква тежки машини за монтаж на място“.

Автори на проекта:

Петр Шума, Павел Файфр, Алекс Десов (съавтор)

Проектът е разработен в сътрудничество с Юлия Карасинска (Buro Happold), Витуданиш Дара

Визуализации: 2Dr studio, Петр Коусал

Снимки и информация: Boele Architects и 2Dr studio

мост 16.08.2022

НАГ-София направи промени в конкурса за нов пешеходен мост в Южния парк

Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ) към Столична община направи промени в условията на обявения открит международен конкурс за идеен проект […]

Прочети още
27.10.2022

Рояци летящи дронове вече могат да строят и ремонтират сгради

Изследователи от Швейцария и Обединеното кралство разработиха летящи роботи (дронове) за 3D принтиране, които могат да изграждат структури. Методът е […]

Прочети още