Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Черно-бял апартамент под звездите

Черно и бяло в този апартамент се преплитат във неделим кръговрат…

Не, няма да си говорим за музика, нито за песента „Черно и бяло“ на Георги Христов, а ще си говорим за дизайн. И по-точно – за изисканата трансформация на апартамент, разположен под звездите.

В сграда от 30-те години на миналия век архитектите от чешкото студио Komon architekti наскоро приключиха трансформацията на апартамент, предварително преустроен в мини мезонет (чрез свързването на жилище на последния етаж с таванското помещение) като изграждат напълно нова връзка между двете нива посредством черна дървена кутия. А каква е тази кутия и защо е там, ще разкажем малко по-надолу…

При обновяването на жилището архитектите първо се заемат със задачата да осигурят допълнителна височина като изграждат таванското помещение наново.

Първоначалният план на първото ниво на апартамента е разделен на твърде много стаи, което ограничава възможностите на дневната зона и лишава собствениците от красивата гледка. Ето защо първото композиционно решение е да се отвори голяма всекидневна, създавайки зона с двойна височина, подчертана от висока библиотека на една от стените.

снимки: Komon architekti

Противно на очакванията, в центъра на плана забелязваме голяма черна дървена кутия, която функционира като скулптурен обект. Тя не е просто дизайнерска приумица, а функционална зона, в която са скрити сервизните помещения и стълбите, които отвеждат към таванското ниво. По елегантната дървена пътека в черно, над хола, се стига до спалнята и втората баня. А от там – и до терасата през френска врата.

Апартамент, който вълнува с черно-бялата си палитра.

Палитрата от материали е лаконично сведена до обработен с масло фурнир за черната кутия, дъбов под и терацо плотове за кухнята. Белите тонове са доминиращи за останалите мебели, както и за стените. А откритите елементи на покривната ферма и стоманените стълбове в хола са оставени голи.

Индустриалният характер е допълнително подчертан от изчистено линейно осветление, за да се акцентира върху двата елегантни стъклени полилея в хола.

Проект: Тавански апартамент от архитектурно студио Komon architekti (www.komonarchitekti.cz). Локация: Прага. Обща площ: 141 кв. м

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

13.05.2021

Пързалка в хола?! Да, ако искаш ефекта „Уау!“ за апартамента си :)

Мезонет с пързалка между етажите! Как ви звучи? На нас лично идеята ни допадна много, особено след като видяхме и […]

Прочети още
23.08.2021

За котките с любов: Дизайнерски апартамент за съвременните стопани на котки

Имам приятели, за които със сигурност мога да заявя, че любовта им към техните котки – тези глезени творения на […]

Прочети още