Честит 8-ми март на всички дами!


Честит празник на всички дами и борбени майки! Пожелаваме ви да сте много здрави,  силни и независими! Дано късметът бъде с вас, да имате големи професионални успехи, но да сте спокойни и сигурни в лично отношение.

На 8 март 1857 г. жени от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест в Ню Йорк срещу лошите условия на труд и ниските заплати – искат работният им ден да бъде намален от 16 на 10 часа. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно тези момичета създават своя първи работнически синдикат – непотвърден факт, но лансиран от френския вестник Либерасион и от френските синдикати след 1955 г.

В следващите години има и други протести, но най-внушително е шествието в Ню Йорк през 1908 г., на което жените излизат с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право да гласуват.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува Денят на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

Още през следващата година Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. се чества и във Франция и Русия. В западния свят Международният ден на жената се отбелязва през 1910-те и 1920-те, но постепенно замира. Подновява със зараждащия се феминизъм през 1960-те.

За сметка на това, демонстрациите на жените в Русия се смятат за първия етап на Руската революция от 1917 г. На 8 март 1917 г. работничките от Петроград излизат на демонстрация срещу глада, войната и царизма.

След Октомврийската революция в Русия, през 1920 г. в Москва от името на българските участнички във Втората международна конференция на жените комунистки Ана Маймункова препоръчва Осми март за Международен ден на жената. През 1965 г. 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР. И днес денят е неработен в Русия и в други страни от бившия Съветски съюз – Беларус, Молдова,Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Украйна, Република Македония и Монголия.

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник започва да се празнува след 9 септември 1944 г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.

Денят е официален празник в Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Камерун, Казахстан, Китай, Киргизстан, Куба, Република Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Грузия,Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора и Виетнам и мъжете подаряват цветя на жените около тях — майки, съпруги, приятелки, жени-колеги.

В някои страни 8 март се празнува като еквивалент на Деня на майката и децата правят малки подаръци на майките и бабите си.

В Италия мъжете подаряват жълти мимози на жените.

В Босна и Херцеговина, Бразилия, Хърватия, Унгария, Република Македония, Черна гора, Полша, Румъния, България, Словения и Сърбия продължава обичаят мъжете да подаряват най-вече цветя на жените. Жените понякога получават подаръци и от техните работодатели. В училище децата често подаряват подаръци на учителките си.

В страни като България и Португалия е обичайно, вечерта на 8 март, жените да празнуват в женски партита или вечери.