Честваме 800 години Ивановски скални църкви


автор и снимки: Силвия Петкова

Света литургия беше отслужена в катедралния храм „Света Троица“ в Русе като част от събитията посветени на 800 годишнината от създаването на скалният манастир „Свети Архангел Михаил“ известен като Ивановски скални църкви.  Светата обител е основана през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и български патриарх на Второто българско царство.

Намира се на 22 километра от Русе и представлява разклонена мрежа от 20 малки скални църкви, параклиси и килии, които са издълбани на различна височина в скалите на каньона на река Русенски Лом.

Според историческите сведения някога църквите са били над 40, а килиите около 300. Те са били обитавани от монаси, много от които са били граматици и книжовници.

Негови дарители са царете Йоан Асен ІІ, Йоан Александър и други представители на царския двор, на които са запазени ктиторски портрети. По тяхно време в комплекса са били изпращани каменоделци, които да издълбаят в скалите нови храмове и зографи, които да ги изпишат според канона.  Манастирът има сложно устройство и обединява няколко комплекса от скални помещения.

В шест негови храма са запазени стенописи, разкриващи характерните черти на българското изкуство през ХІІІ и ХІV век. По време на Второто българско царство манастирът се утвърждава като водещ духовен и книжовен център, с дейността на който се свързва т. нар. „Висарионов патерик”. По стените на манастирските помещения се разчитат графити и надписи с важни исторически сведения. В днешно време, голяма част от Ивановските скални църкви са разрушени от дъждове, земни трусове, ледове и слънце. Имената на оцелелите са забравени през вековете, а местните хора са ги нарекли с различни имена: „Господев дол“ – защото през отвора на една църква се виждал Христовия образ, местността „Писмата“ – заради запазени знаци и надписи, една от църквите е наречена „Затрупаната“, а друга просто „Църквата“.

Главната църква на храмовия комплекс „Света Богородица“ е изсечена на височина 38 метра и е изписана изцяло отвътре с библейски и евангелски сцени и образи. Сред тях са Тайната вечеря, Влизането в Йерусалим, Св. Йоан Кръстител с житийни сцени, Страстите Христови, изображения на Апостолите и други светци.

Световноизвестните стенописи от средата на XIV век са един от върховете в развитието на средновековното българско и балканско изкуство.

Именно те носят славата по света на Ивановските скални църкви. Те са и причината, обектът да стане част от листата на Световното културно наследство ЮНЕСКО през 1978 година.

През ХІV в. манастирът става средище на исихазма.

Днес Ивановските скални църкви са един от най-посещаваните музейни обекти в Русенска област, а интерес към тях проявяват туристи от цял свят независимо от факта, че до изсечените в скалите църкви се стига трудно по каменни стъпала.

До края на тази юбилейна година  са планирани още множество разнообразни прояви. Сред тях са отслужването на литургии, провеждането на международна научна конференция с пленарни заседания във Велико Търново, пътуваща изложба, продукция на кратък документален филм за живота на св. Патриарх Йоаким  I, издаване на пълната история на Ивановския скален манастир, валидизиране на серия от пощенски марки, посветени на годишнината и др. Проучват се възможностите и за провеждане на мероприятия в Атон, Европейския парламент и Генералния щаб на ЮНЕСКО в Париж.