Честваме зачатието на св. Анна


Днес православната църква чества зачатието на майката на Богородица Света Анна. Християнският култ към нея се разпространява във Византия още през VI век, когато е построена първата църква, носеща името ѝ.

Св. Анна е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците.

Библейските текстове и преданията не разкриват точните години, на които св. Анна зачева, но посочват, че тя умира на 79 години, когато Мария, бъдещата Богородица, е между 10-12 години, което значи, че св. Анна е била вероятно на 67-69 години при раждането.

Йоаким бил от рода на цар Давид, а Анна – от Аароновия род. Анна и Йоаким всяка година давали една трета от богатството си на бедните, една трета на храма и една трета оставяли за себе си. Но липсата на деца ги измъчвала много. Eдин ден Йоаким отишъл в храма, no служителите не го пуснали да влезе, защото бездетните били прокълнати. Йоаким отишъл в пустинята и 40 дни се молил на Бог да го дари с дете. Анна разбрала какво се е случило в храма и също се обърнала с молитва към Бога да я благослови с дете. От небето слязъл ангел и ѝ рекъл: „Анна, твоята молитва е чута, ти ще заченеш и ще родиш преблагословена дъщеря, която ще наречеш Мария“. Ангелът се явил и на Йоаким. Думите му били почти същите: „Йоакиме, твоята жена ще зачене и ще ти роди дъщеря, чието рождение ще донесе радост на целия свят“.

Света Анна заченала в деветия ден на месец декември. Дева Мария се родила на осми септември в Назарет.

Съществуват религиозни спорове дали Анна не е заченала непорочно, но богословите се обединяват около мнението, че зачатието на Анна не е непорочно.

Св. Анна се почита от жените, които в нейния ден не работят, за да не се разболяват децата им и не боядисват, защото според поверието от този ден започват родилните мъки на божията майка. Момите пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако до Нова година зърната покълнат, това е знак за скорошна женитба.

Нощта преди празника е време за заклинания, прокоби и магии. Магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. В часовете на нарушено равновесие между земните и божествените сили те отиват на гробищата. Събличат се голи и с танц и шепот баят и „свалят“ месечината в сито, превръщат я в шарена крава и издояват млякото ѝ. Сдобили се с лунното изобилие, те стават силни и властват над човешкия живот и труд. Омайват злите жени, чуждите ниви и стада като хвърлят развалени яйца, правят магии за разделяне на съпрузи, за болест, омраза и смърт. За да се предпазят от това стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки, а жените мажат виметата на кравите със смес от мазнина, чесън и въглени.

Превърнали се в мушици, магьосниците влизат в чуждите домове, кръжат около огнището. Щом се забележи мушица трябва да се хване и да се изгори, за да се изгори злата сила.

Днес се почита и майката на пророк Самуил, която също се казва Анна.

Празнуват Ана, Анета, Анелия, Анка, Анна, Аница, Анелия, Аня, Яна, Янка, Янко