Чирпански девически манастир „Св. Атанасий“

Най-старият манастир в Европа последно е дострояван от Людмила Живкова


снимки: Интернет

Обикновено манастирите са строени на чудно хубави прохладни през лятото места. Често пълни с вековна тишина, в която човек може да чуе дори мислите си. Аз се опитвам да се спася от софийските жеги и се питам съществувал ли е живот преди климатика?  Защо  ЕС не взима мерки и кога, за Бога, ще завали? В тази връзка се сетих…

Основан през 344 г., най-старият действащ манастир в Европа е… в сърцето на България. Това е Чирапнският девически манастир „Свети Атанасий” в с. Златна ливада. Той е основан от първия православен патриарх на Александрия (Египет) – свети Атанасий Велики. Един от най-изявените християнски водачи в зората на православието.  Посещава днешните български земи, за да присъства на Вселенския събор срещу арианите (343-344 г.) в Сердика (дн. София). По пътя си обратно към Египет, Атанасий отсяда в римската крепост на стратегическия път Сердика – Константинопол в областта Берое (дн. Стара Загора) и основава там манастир.

Изборът на мястото от светеца се свързва с ревностната му защита на чистотата на православната вяра. Тогава живеещите в Мизия и Тракия готи и други племена са подложени на силен натиск от арианите и тяхната ерес.
Според друга версия, посъветвал местното население да вдигне храм, за да се предпази от епидемии. След смъртта и канонизирането на св. Атанасий, манастирът бил наречен на негово име.

sv.antonij1_5907
През 2004 г. проучване на акад. Росен Милев, президент на Балканската медийна академия, потвърдено и от архивите на Ватикана, установява, че манастирът край Златна ливада действително е най-старият в Европа.
Построен е 16 години по-рано от считания дотогава за най-стар манастир в Европа – „Кандида каса“ в Шотландия. Както и от два други френски манастира, вдигнати съответно 29 и 31 години след него.
Чирпанската обител е била многократно разрушавана и отново изграждана. Безспорни археологически доказателства показват съществуването на манастира през Късната античност и Средновоковието.
Според преданието през Освободителните борби в него са се крили и много революционери, сред които и самият Васил Левски. Легендите разказват, че Дякона се криел от заптиетата в специални тайници, замаскирани в килиите на обителта.

IMG_5109
След 9 септември 1944 г. манастирът първоначално е превърнат в овчарник от местното ТКЗС.

Самият св. Атанасий се явил насън на един от местните комунистически активисти и го предупредил, че черни дни очакват този край и България заради оскверняването на мястото. Още на другия ден овците били изведени, а манастирът бил възстановен като монашеска обител, разказват местните. В началото на 80-те години на миналия век, като председател на Комитета за култура Людмила Живкова подкрепя построяването на голяма нова сграда в манастира.
При посещението си през 2003 г. тогавашния Александрийския патриарх Петрос VII подарява на манастира икона на св. Атанасий, обкована със сребро. Най-старите икони в църквата са на около 300 г. и са на лечителите св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат, св. Мина и св. архангел Михаил.

IMG_5070
Комплексът на Чирапнаския девически манастир включва възстановената през 1961 г. църква, пещера-постница и аязмо с лековита вода, стари нереставрирани сгради от 1840 г. и построените по желание на Людмила Живкова през 1979 г. нови крила.


IMG_5105

Kladenetza_5908

big-12341_1406288253
Над олтара в църквата е поставена най-старата икона в манастира – на св. Петка. При едно от многото възстановявания на обителта по време на Османското присъствие е издигнат и неин параклис, който по-късно е разрушен.

В Чирпанския манастир се съхранява първото копие на български език на Реймското евангелие, което векове е използвано при коронацията на френските крале, които полагали ръка върху древната църковна книга с красив обков с инкрустирани в него реликви. По време на Френската революция пищният обков е ограбен, но се запазили обвитите в червена кожа дървени корици. В наше време оригиналът на евангелието се съхранява в трезора на библиотеката в Реймс и достъпът до него се разрешава в изключително редки случаи.

rejm
Манастирският празник се провежда всяка година на 2 май и тогава се провежда голям събор, на който се събират по няколко хиляди души.