ABIBOO Studio представи архитектурния проект за изграждането на първия устойчив град на Червената планета.

Човешки град на Марс: Nüwa може да приюти 1 милион души


марс

Животът на Марс е възможен! Поне така изглежда от готовия проект на първия самодостатъчен и устойчив марсиански град – Nüwa, ръководен от ABIBOO Studio.

Nüwa е марсианският град – финалист сред общо 175 проекта от цял свят, представени на конкурса на The Mars Society. Сред проектите бяха и тези на Илон Мъск (Space X), Джордж Уайтсайдс (Virgin Galactic) и Джим Брайдстин (НАСА).

Nüwa е резултат от съвместната работа между ABIBOO Studio, ръководител на проекта и SONet – международен екип от учени и академици, ръководен от астрофизика Гилем Англада, който е ръководил и откриването на екзопланета Проксима-Б (Proxima-B).

Градът на Марс е вертикално проектиран. За да създадат среда, защитена от специфичната марсианка атмосфера, ABIBOO Studio внедряват модулни и мащабируеми системи в скалите.

„Ако трябваше да построим сградите така, както на Земята, то те биха могли да експлодират от натиска. Слънчевата и гама радиацията на Марс ни принудиха да изградим пространства, които не са пряко изложени на небето“, казва Алфредо Муньос, основател на ABIBOO Studio.“Ако трябваше да построим сградите така, както на Земята, то те биха могли да експлодират от натиска. Слънчевата и гама радиацията на Марс ни принудиха да изградим пространства, които не са пряко изложени на небето“, казва Алфредо Муньос, основател на ABIBOO Studio.

Архитектурният дизайн за живот на Марс включва пет града, като Nüwa е столицата. Всеки град е предназначен за население между 200 000 и 250 000 души и решен като гъвкав и мащабируем модел.

Предизвикателство пред архитектите е било да намерят решения, които да гарантират местообитание, подходящо за хората и други форми на органичен живот. Да създадат структури, които предпазват жителите от радиацията и осигуряват непряк достъп до слънчева светлина. А едновременно с това да защитават от потенциално въздействие от метеорити.

Не по-малко предизвикателство е и задачата да разрешат казуса с разликата в атмосферното налягане между вътрешността и външната страна на сградите. И съответно – да намерят решения за изграждане на системите за поддържане на живота – като производство на храна, въздух и вода.

Модулна структура

Nüwa е проектиран като град от макро-сгради, изграден на модули на склона на една от марсианските скали с богат достъп до вода.

Модулните от макро сгради, вкопани в скалата, ще бъдат изградени след предварително прокарани тунели. Те са свързани помежду си от триизмерна тунелна мрежа. Двуетажни са и имат тръбна форма с диаметър 10 м и дължина 60 м.

Всеки модул включва зелени площи и паркове и арт пространства, Специални кондензни зони, наречени „Снежни куполи“, помагат за разсейване на топлината и почистване на въздуха.

За да създаде емоционалната връзка със Земята, дизайнерският екип включва огромни, изкуствено създадени природни пространства в Nüwa. Това са т.нар. „Зелени куполи“ и са два вида. Едният вид позволява човешко присъствие и действа като паркове. Другият включва експериментална растителност в среда с чисто марсианска атмосфера.

Вертикален град

Макро-сградите на скалата са свързани с високоскоростни асансьорни системи, подобни на небостъргачите на Земята.

Най-високата точка на скалата е Меса – обширна равнина, предназначена за производствени зони за храни и енергия.

В подножието на скалата пък са разположени големи павилиони за социално взаимодействие между хората. Проектирани са с полупрозрачни стени, които предлагат изглед към пейзажите на Марс. А големи навеси предпазват от външната радиация.

Във вътрешността на града има и предвидени структури за болници, училища и университети, спортни и културни центрове, търговски зони и гари. Комуникацията между тях ще се осъществява чрез космически совалки.

Изкуствена планина, създадена с допълнителен материал, извлечен от прокопаването на скалата, оформя визуалната рамка за града. Тук са превдвидени и допълнителни енергийни системи, зони за съхранение и паркинг за роувъри и камиони.

Инфраструктура на живота

В допълнение към жилищните и общесвени сгради, човешкото селище на Марс изисква и структури, които да изпълняват основните функции за производството на въздух, вода и храна.

В Nüwa и прилежащите й градове всички архитектурни конструкции включват допълнителни разработки за осигуряване безопасността за регулиране на вътрешното атмосферно налягане и предлагат зони за евакуация при спешни случаи.

Марс

Няколко общи пространства действат като противопожарни убежища и подслон за гражданите до пристигането на спасителни отряди в случай на извънредна ситуация. Във всеки вход на макро сграда са поставени и въздушни душове за почистване и стерилизация като мерки за опазване на здравето. Изкуственият интелект също има съществена роля за живота в Nüwa.

Културите ще се отглеждат в селскостопански модули с обогатена с CO2 среда, която не е подходяща за свободно дишане от хората обаче. Затова оперативните задачи в тези съоръжения ще бъдат автоматизирани. За да повиши ефективността на културите, екипът залага на хидропонна система, която изисква по-малко вода и пространство. Производството на водорасли, клетъчно месо и бактерии за преработка на отпадъците също ще се случва в този сектор.

Стопанските площи за животни и насекоми са разположени близо до общинските градски райони, тъй като те се нуждаят от човекоподобна атмосфера, за да живеят.

Транспорт

Транспортът в града се осъществява вертикално по скалата чрез високоскоростни асансьори. А система от автобуси и лекотоварни влакове осигурява вътрешноградски хоризонтален транспорт. Мрежа от гари пък се свързва с космическото летище, разположено в близкия кратер.

За движението между отделните марсиански градове са предвидени автобуси или влакове, които пътуват по асфалтирани пътища.

Реализация

Екипът от архитекти, ръководен от ABIBOO Studio и експертите на SONet наброяват над 25 души. За разработването на Nüwa те са работили дистанционно – от три различни континента.

За 1към1 от ABIBOO Studio уточниха, че предполагаемият старт за строителтсвото на марсианския град ще бъде през 2054 г. Тъй като все още се работи по уточняване на финансирането и други технически характеристики, това ще стане съвсем ясно на по-късен етап.

Човешкият град на Марс, погледнат от горе…

Проектът е представен от 1към1 със съдействието на ABIBOO Studio. Снимки: ABIBOO Studio / SONet (Gonzalo Rojas, Sebastián Rodriguez & Verónica Florido)

Вижте още: