Чрез указ Италия поема разходите за фотоволтаични системи на жилищата след пандемията


Италия беше силно засегната от COVID-19 и един от начините да стартира икономиката си е чрез Указ за възобновяване, който съдържа пакет от 55 милиарда евро. Той бе приет по-рано този месец от премиера Джузепе Конте и неговият кабинет. Стимулът включва данъчни облекчения за проекти за чиста енергия и реновиране.

На италианските собственици на жилища се предлагат безплатни инсталации на покрива на слънчеви фотоволтаични системи.

PV Magazine обясни, че бонусът е „за проекти за обновяване на сгради от 65% до 110% и е бележи  скок в подкрепата за на фотоволтаични инсталации и системи за съхранение, свързани с такива проекти за обновяване, от 50% на разходите до 110%.“ Всички слънчеви фотоволтаични инсталации за следващата година и половина ще бъдат субсидирани.

Само преди няколко седмици Green Tech Media предупреди, че безвъзмездният соларен сектор в Италия е спрял поради пандемията, което постави много проекти на изчакване.

За сектора Указът за възстановяване със сигурност е чудесна възможност за разпространение на фотоволтаиците по покривите на италианските домове“, казва Паоло Роко Висконтини, президент на фотоволтаичната асоциацията Italia Solare.

От началото на 2000 г. Италия е категоричен привърженик на слънчевите инсталации. През 2017 г. тя разкри националната си енергийна стратегия – 10-годишен план за намаляване на въглеродните емисии, разширяване на възобновяемата енергия и насърчаване на енергийната ефективност и устойчивостта на околната среда.

В началото на 2020 г. Италия бе на второ място след Германия във фотоволтаичния сектор, като слънчевата енергия е предпочитаният възобновяем енергиен източник на страната.

През 2019 г. Италия има 69% увеличение на слънчевите фотоволтаични инсталации в сравнение с 2018 г. Този растеж се счита за „най-същественият регистриран в Италия“ от PV Europe с общо 56 569 нови инсталации за слънчева енергия през 2019 г., от които 50 653 са жилщни.

Въпреки че COVID-19 спря фотоволтаичния растеж за първото тримесечие на Италия през 2020 г., мнозина се надяват, че стимулите на Указа за възобновяване могат да подкрепят бързото  рестартиране на фотоволтаичния сектор.

Том Хегарти, главен соларен анализатор за глобалния енергиен консултант Wood Mackenzie, каза: „Соларните проекти са доста бързи за разработване и изграждане. Така че след като започнем да отменяме ограниченията, теоретично браншът трябва да скочи напред доста бързо.