Виж 1към1

Novacolor – предложение в категория „Довършителни работи“

Прочети още

Да рециклираш пространството: Стара индустриална сграда вече е модерно рекламно студио

Arçelik Content Studio е чудесен пример за постигането на устойчив дизайн при трансформацията на стара индустриална сграда в модерно офис пространство с множество студия и работни зони. Водещ критерий при реализацията на проекта от архитектурното бюро IGLO Architects е този за устойчивост чрез използването на възможно най-много рециклирани материали.

Arçelik Content Studio се намира в кампуса Çayırova (в гр. Коджаели, Турция). Студиото е създадено с цел да отговаря на нуждите на рекламната агенция на марките на Koç Group.

Iglo Architects: Пример за устойчива архитектурна трансформация

Отпадъчните стоманени материали, клетки и всички други използвани материали, открити в складовете на кампуса, са идентифицирани и адаптирани от архитектите към плановите решения в съответствие с нуждите на студиото. По този начин, чрез използване на рециклирани материали, доколкото е възможно, е реализиран примерен дизайн и изпълнение, в съответствие с основния критерий за устойчивост.

Общата площ на пространството от 1200 кв. м позволява да се създадат ефективни работни пространства за фото и видео заснемане (студиа); работни зони, необходими на местните и чуждестранните екипи, актьори и персонал на снимачната площадка; а така също и офиси за служителите на студиото, отговарящи на фирмените стандарти.

Iglo Architects: Пример за устойчива архитектурна трансформация

С внимание към всеки детайл

При проектирането са предвидени също леснодостъпни складове за техническо оборудване и декоративни материали, технически зони за интензивно използване на технологичните инфраструктури, големи пространства за достъп на превозни средства. Специално внимание е обърнато и на зоните за отдих, мокрите помещения, гримьорните и офис пространствата за гостуващите екипи. Създадени са и мобилни студио зони, в които три марки едновременно могат да имат фиксирани декори за фото и видео заснемане.

Iglo Architects: Пример за устойчива архитектурна трансформация

Съществуващите стоманени ферми и покрив са подсилени и обновени, а стените и подовете са обновени в съответствие с акустичните изисквания. Създадени са многофункционални и трансформируеми зони, които могат да бъдат адаптирани според различни сценарии на снимане. Фасадата на сградата „приютява“ складовете за материали, техническата зона и входовете за гости, като се оттегля назад, за да ги предпази от външни условия и трафика на пътя пред студиото. А двустранните решетъчни рамки са използвани за маскиране на външното тяло.

Iglo Architects: Пример за устойчива архитектурна трансформация

Дизайнът на фасадата, който е обновен в съответствие с корпоративната идентичност на марката, също включва рециклирани материали, придаващи на индустриалната структура съвременен вид. Изборът на всички звукови и осветителни системи за пестене на енергия е друго положително решение, което цели да намали въглеродния отпечатък на сградата.

Iglo Architects: Пример за устойчива архитектурна трансформация

Резултатът:

„Arçelik Content Studio се оценява като пример за чувствителна към околната среда практика, която допринася за целите на корпоративната устойчивост и осигурява значителни спестявания в разходите за реклама на групата. Този проект, който доказва, че е възможно да се спестят ресурси и да се намали количеството отпадъци в производството на сгради чрез рециклиране и повторна употреба, е източник на вдъхновение за организациите, показващи как принципите за устойчивост могат да бъдат успешно приложени в търговска среда“, коментират архитектите.

Име на проекта: Arçelik Content Studio

Локация: Чайрова / Коджаели

Архитектурно бюро: IGLO Architects

Дизайнерски екип: Зафер Кароглу – Есен Кароглу

Архитектурен проектен екип: Йълдъръм Гиги – Рафет Ташчиоглу – Хасан Коркут Korkut Гьокче – Зейнеп Есра Октай

Възложител: Arçelik

Година на завършване на строителството: 2023 г.

Площ / Обща застроена площ: 1200 м² / 1200 м²

Виж проблема, намери решението!

Iglo Architects

Архитектурното бюро е създадено през 2001 г. от арх. Зафер Кароглу и арх. Есен Акяр. Има множество реализирани проекти в областта на архитектурното проектиране, дизайн и изпълнение в няколко града в Турция и чужбина.

14.02.2024

Първи СТРОИТЕЛНИ БИЗНЕС НАГРАДИ: Критерии за номинации

Номинациите за първите СТРОИТЕЛНИ БИЗНЕС НАГРАДИ НА 1към1 са отворени! Всеки, желаещ да предложи своя номинация в една или повече […]

Прочети още
05.02.2024

Първи строителни бизнес награди на 1към1

Скъпи приятели, Вече 21 години 1към1 отразява новостите в строителния бранш, публикува проекти на български и чужди архитектурни бюра, запознава […]

Прочети още
Топливо АД