Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Да си построиш нова или да реновираш старата къща – това е въпросът!

Да си построиш нова или да реновираш старата къща? Въпрос, пред който мнозина се изправят, поемайки по пътя към създаването на собствен дом. Отговорът на този въпрос в никакъв случай, че не може да бъде еднозначен разбира се, но днес „наклоняваме везните“ в посока да реновираме при възможност. Най-малкото, защото сме привърженици на идеята, че най-зелената сграда е тази, която вече съществува. 🙂

Примерите за преустроени стари къщи в практични и модерни домове са наистина много и достатъчно убедителни, че това би било разумното решение. Но винаги може към списъка да се добави още един, нали?!

И грозното пате се превърна в красив бял лебед…

Това е 100-годишна вила в Мелбърн, Австралия, построена в средата на 19 век, а архитектурата й се характеризира от стандартизираните за времето параметри на домове за т.нар. работническа класа – с широки веранди, бедрени покриви и максимално опростени етажни планове, които максимизират естествения въздушен поток във време, когато климатиците все още не са съществуват.

Проектът за реконструкцията, наречен Gladstonе, е на Altereco Design и е страхотен пример за това как старото може да стане очарователно ново, прилагайки принципите на екологичното обновяване.

Клиентите пожелаха да приложим авангарден подход към устойчивостта и да превърнем къщата в нагледен пример за демонстриране на дизайн, който постига безкомпромисен стил и удобство, обясняват от фирмата.

Всичко ново е добре запазено старо…

Затова и едно от ключовите изисквания на собствениците е да се запази колкото се може повече от оригиналната структура. Това налага определянето кои части от старата къща могат да бъдат запазени и кои съществуващи материали да бъдат използвани повторно. Така например местно добитият син камък, който някога е облицовал пътя пред дома, в новия проект намира ново приложение – маркира входната пътека в дома.

В интериора голяма част от оригиналните архитектурни детайли – като тази прекрасна декоративна арка, също са запазени.

Кухнята пък е преустроена с малко разширение с отворен план, който позволява към нея да се добави и всекидневната. А голямата плъзгаща се стъклена врата и прозорците в горната част осигуряват проникването на максимално количество естествена светлина.

Дизайнът на кухнята е решен със светли материали, които включват реконструиран камък, който има до 80% рециклирано съдържание. А минималистичните бели шкафове контрастират добре с дървените акценти върху вратите, които прикриват хладилника и входа към килера.


Ново приложение за старите тухли

Старата червена тухлена настилка от задния двор сега е извадена и сглобена отново като прекрасна стена, която се извива от кухнята към задния двор.


Трапезарията, разположена срещу кухнята, е обзаведена с тапицирани мебели, продълговата маса и модерно висящо осветление в ретро стил. А серия от прозорци отново допринася за осигуряването на повече естествена светлина.

Една от двете бани на дома е разположена в задната част на къщата и разполага с луксозни детайли като свободностояща вана, дъждовен душ, вградена ниша за тоалетни принадлежности и дървена греда, на която могат да се подредят растения. Вратата тук се отваря към задния двор, като по симпатичен начин подчертава връзката вътре-вън, към която архитектите умишлено се стремят.

Покривът е… зелен!

Изборът на зелен покрив е още една устойчива характеристика на дома, в допълнение към поредицата слънчеви панели.

И така, ако все още се чудите дали построите нова или да реновирате старата къща, то с този пример може би сме ви помогнали да се убедите, че не е нужно да събаряте нещо старо, за да имате нещо ново, или?

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

бетон 23.03.2022

Бетон между скалите – къща с изглед към морето

Бетон. Именно бетонът е това, което виждате, нали? Вглеждайки се по-внимателно обаче, ще откриете топла къща, вписана великолепно в природата […]

Прочети още
10.03.2022

Най-красивата 3D принтирана къща

Когато архитектурата срещне роботиката и заедно си поставят за цел да променят разбирането за парадигмата на жилищното строителство, резултатите могат […]

Прочети още