Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Да живее маджентата – Viva Magenta e цветът на 2023!

Цветът символизира сила и оптимизъм.

Viva Magenta (Вива Маджента) е цветът на Pantone за 2023 г. Представен като „хибриден цвят, съчетаващ топлина и прохлада, които също така са израз на физическото и виртуалното“, официалното му наименование е „Viva Magenta Pantone 18-1750“. С нотки на синьо и пурпурно червено, оттенъкът му е „смел, безстрашен и пулсиращ“.

В момент, оформен от безброй предизвикателства, цветът за 2023 г. е смел нюанс на червено, който говори за силата и жизнеността, необходими за изграждането на по-позитивно бъдеще.

Той символизира сила и оптимизъм, защото страните продължават да се отварят и „съживяват“ след три години на пандемия и хората копнеят за позитивност с текущите събития, случващи се в света. Произходът на Viva Magenta Pantone 18-1750 се опира на природата, но с наелектризиращ нюанс, който може да се намери както във физическия, така и в виртуални сфери, говорейки за многообразието на нашия съвременен свят.

Viva Magenta насърчава себеизразяването без задръжки, динамичен е и наелектризиращ.

В официалното си съобщение изпълнителният директор на Pantone Color Institute Лиатрис Айсман обясни, че тази година цветът е свързан с природата и погледа напред към бъдещето. Като основно вдъхновение са послужили багрилата от кохинил, извлечени от насекоми, използвани още от втори век пр.н.е., за да се постихне наситеност на червени нюанси върху тъкани и хартия.

Според компанията енергията на Viva Magenta ще ни помогне да преодолеем всяко следващо препятствие, където и да ни отведе. Ще ни помогне да се пренесем в бъдещето. Ще ни помогне да се отървем от всички притеснения, които все още може би имаме. COVID-19 не е изчезнал напълно, но новият цвят ще ни осигури енергия да балансираме това, което се е случило и това, което ни предстои да се случи.

Цвят в „сегашно време“

Въпреки че цветът има дълбоки връзки както с миналото, така и с настоящето, институтът иска да е ясно, че това е и цвят, който безспорно е подходящ за настоящето. Нюанс, който насърчава всички хора да живеят живота смело в момента.

Няма начин да влезете в стая, ако носите този цвят, и да не ви обърнат внимание. Това е дръзко. Вива Маджента е остроумен и всеобхватен – приветства всеки и всичко с бунтарския си дух.

Лиатрис Айсман

Както и досега, очакваме марки в сферата на модата, дизайна, красотата и лайфстайла изобщо да разработят колекции в новия цвят. От Pantone Color Institute също се надяват, че „символиката в този цвят ще създаде динамичен свят, който насърчава експериментирането“.

Припомняме, че цветът за 2022 г. бе Very Peri – динамичен тюркоазено син нюанс с виолетово червен подтекст.

09.12.2019

Кой ще е цветът на 2020 г.?

След по-малко от месец навлизаме в годината на Металния Плъх, но кой ще бъде най-актуалният цвят за следващите 12 месеца? […]

Прочети още
Pantone 10.12.2021

Pantone обяви цвета на годината и той символизира бъдещето

Ангажирани в това да погледнат напред в бъдещето, докато мнозина от нас все още се опитват да анализират случилото се […]

Прочети още