Дайсуги – японското изкуство за създаване на дървен материал без изсичане на дървета


Япония е особено интересна страна. Със своите стремежи към съвършенство – нещо, което е дълбоко вкоренено в нейната култура – тя не престава да ни удивлява и вдъхновява.

Сигурно обаче не сте чували за японското изкуство дайсуги. Въпреки че техниката да има сходства с бонсая (японско изкуство, създадено преди хиляди години, благодарение на което хората създават миниатюрни дървета, имитиращи облика на своите по-големи събратя), крайният резултат е особено различен.

Дайсуги датира от XIV в. и позволява на хората да създават дървен материал, без да изсичат дърветата.

Това се случва посредством специални кедрови дръвчета. Филизите им се подрязват внимателно на всеки две години, като се оставя само стъблото. По този начин те растат право нагоре. Прибирането на дървесината отнема 20 години, като на основата на дървото могат да се отгледат стотици филизи. Представете си гигантски бонсай и няма да сгрешите.

Методът е измислен от хората от Китаяма и е използван, за да се реши проблема с разсада. Засаждането и отглеждането на дървета по стръмните склонове в региона е изключително трудно. Дайсуги позволява на арбористите да намалят броя на насажденията, да ускорят прибирането на реколтата и да произвеждат дървесина с по-голяма плътност.

През годините популярността на тази техника е намаляла. Днес кедровите дървета отглеждани по този начин растат главно в добре поддържани градини заради привлекателния си външен вид. Дори на места в горите около Киото човек може да намери изоставени гигантски дайсугита.

Те произвеждат дървесина 200-300 години преди да се изтощят. Все още живи стволовете на някои от тези дървета достигат до 15 м в диаметър.

През XIV в. този метод е бил широко използван и поради една друга причина. Тогава архитектурния стил „сукия зукури” е бил много популярен, но не е имало достатъчно дървен материал, за да се построи дом за всеки член на аристокрацията или самурай. Използвайки бонсай техники дайсуги решава този проблем по много елегантен начин.

Използването на дървесина произведена чрез дайсуги не е било само за показност. Дърветата отгледани по този начин са 140% по-гъвкави  от нормалния кедър и са 200% по-плътни. С други думи тази дървесина е била перфектна за покриви и навеси. От една страна изглеждаща добре, а от друг устойчива на тайфуни.

Вижте още:

Тиаго Клафке за значението на архитектурата в гейм индустрията

„Проветривите” стени в колумбийската архитектура