Дългове към „Топлофикация” щяха да доведат Перник до запор на сметките


Имаше опасност сметките на Община Перник да бъдат запорирани заради дългове към „Топлофикация”. Сумата за плащане беше малко над 2 млн. лева и продължаваше да расте и заради лихви и такси.

Дълговете на Община Перник към началото на тази календарна година бяха малко повече от 34 млн. лева. В момента са малко под 28 млн., тоест за първото тя успява да изплати 6,300 млн. лева задължения в условията на пандемия и сериозни намалели приходи. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ заместник-кметът на Перник Стефан Кръстев. По думите му разплащанията са били възможни заради строгата фискална политика на Общината през първата половина на година. Не са били поети нови задължения, а върху разходите е упражняван сериозен контрол. Това даде и друг резултат – финансите на Община Перник бяха извадени от оздравителния план на Министерство на финансите, добави зам.-кметът.

До запориране на общински сметки се е стигнало заради необслужване на споразумение за разсрочено изплащане на стари задължения от 2016 г.

Още пред 2018 г. е образувано дело във връзка с неизплащането на тези суми и това доведе до получаването в сряда на покана от съдебен изпълнител за доброволно изпълнение. От сумата от 2,041 млн. лв. главницата е 1,510 млн., а всичко останало са лихви, такси и разноски по делото, които са се трупали в резултат на неглижирането на проблема с необслужването на дълговете от предишните ръководства на Община Перник, обясни Стефан Кръстев. Той заяви, че сметките на общината не са запорирани и тя е изплатила дълга си „още в сряда, при получаването на поканата, изцяло и накуп задълженията си към „Топлофикация” от 2,041 млн. лева”.

Няма заплаха сметките ни да бъдат запорирани, заяви Кръстев и подчерта, че няма заплаха за реализирането на големите инфраструктурни проекти на Община Перник.