Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Дания: Бивш бежански лагер от Втората световна война отвори врати като музей

музей
Нов Музей, посветен на историята и съдбата на бежанците, вече посреща първите си посетители.

Датската кралица Маргрете II и германският вицеканцлер Роберт Хабек заедно откриха новия музей, известен като FLUGT, в Оксбол (Южна Дания). Той е изграден на мястото, където някога се е намирал най-големият бежански лагер в страната по време на Втората световна война.

В своя пик лагерът на практика е представлявал петият по големина град в Дания.

Около 35 000 от 250-те хиляди германци, избягали в Дания след края на войната, са били настанени там. А последните го напускат след близо 4-годишен престой – през февруари 1949 г.

От лагера са били запазени малка част от постройките – само две от болничните сгради. Архитектите от BIG обаче, заедно с екипа на Tinker Imagineers, обединяват творческия и дизайнерския си подход, за да свържат двете оцелели сгради в нова извита структура, за да създадат новото пространство на музея с площ от 1600 кв. м.

Старите постройки са реновирани и обединени в обща структура посредством нова конструкция от стотици дървени греди, които придават на сградата на новия музей специфична извита форма. Снимки: Rasmus Hjortshøj/Bjarke Ingels Group.

Инициативата и финансирането на проекта са на Vardemuseerne – местна институция, посветила се на опазване историята на региона и археологията. А германското федерално правителство и северната германска провинция Шлезвиг-Холщайн са съфинансирали проекта.

От BIG казват, че с този проект са успели да уловят „универсалните предизвикателства, емоции, дух и истории, споделени от разселените хора“.

„Музеят на бежанците в Дания изследва важна част от нашата история. Тема, която е по-актуална от всякога, с милионите бежанци, които в момента са разселени от домовете си“, коментира арх. Бярке Ингелс.

Освен че гледа към миналото, музеят се фокусира върху настоящето. В него е представено каква е съдбата на хора, избягали в Дания от Виетнам, Чили, Босна, Сирия, Афганистан, а съвсем наскоро – и от Украйна.

Ръководителят на проекта арх. Фредерик Линг допълни на свой ред, че музеят е „отличен пример за това как адаптивното повторно използване може да доведе до устойчиви, функционални сгради. Сгради, които запазват нашата обща история и същевременно се открояват архитектурно“.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
21.06.2022

Дървото – главен герой в зашеметяващия проект за летището в Цюрих

Проектът за разширението на летището в Цюрих, Швейцария, е повече от амбициозен. Сградата ще бъде построена предимно от дървен материал […]

Прочети още
19.05.2022

Датски архитекти ще проектират новия дом на Пражката филхармония

Датското архитектурно студио Bjarke Ingels Group (BIG) спечели международния конкурс за проектиране на новата зала „Вълтава“ на Пражката филхармония. Тя […]

Прочети още