Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Дания строи първия в света изкуствен енергиен остров

енергиен остров

В Дания обявиха изграждането на първия изкуствен енергиен остров в света. Според датското правителство, одобрило проекта, това е един от най-големите и значими строителни проекти в страната. Целта на острова, който ще бъде в близост до столицата, е от една страна да осигури енергия за 10 милиона домове в цяла Европа, а от друга – да изпълнява и ролята на защитна стена за пристанището в Копенхаген, където има опасност от пивишаване на морското равнище и наводнения.

Проектът предвижда на новия енергиен остров с името Линетхолм да могат да бъдат настанени около 35 000 души.

С размери колкото 18 футболни игрища, гигантският остров ще бъде свързан с континента посредством разширена транспортна инфраструктура – с околовръстен път, тунели и метролинии.

По информация на правителството, строителството на енергийния остров трябва да започне до края на годината. Линетхолм ще струва 34 милиарда долара, а по-голямата част построяването му може да бъде завършено до 2035 г. В цялостен готов вид ще можем да видим острова едва през 2070 г.

Въпреки световната еуфория, която предизвика новината обаче, голяма част от местните и еко защитниците се обявиха против решението.

Те настояват правителството да преразгледа проекта, защото предстоящото строителство ще наложи непрекъснато преминаване на тежки камиони и техника през Копенхаген. Това от своя страна ще влоши качеството на живот. Местните ще трябва да се справят със замърсяването на околната среда и шума. Не по-малко са притеснени и от факта, че само за изграждането на острова ще са нужни около 80 милиона тона почва, която трябва да бъде доставена в района.

Снимка: Енергийно министерство, Дания
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

14.03.2018

Ръчно изработени плаващи острови завладяват Копенхаген

Малкият дървен остров, който плава в пристанището на Копенхаген, дава живот и събужда интерес към водите на града. Австралийският архитект […]

Прочети още
град на бъдещето 25.02.2021

Toyota строи Woven City (+ Видео)

Град на бъдещето, в който всички екосистеми са свързани, строят Toyota Motor Corporation (Toyota) и Woven Planet Holdings (Woven Planet). “Изтъкан град” (Woven […]

Прочети още