Дания затяга мерките, вече иска тест за COVID-19


Считано от 26-и октомври, понеделник, наред с вече съществуващото изискване за представяне на „основателна причина” за влизане в Дания за гражданите, които идват от т. нар. „затворени” или „карантинирани” страни съгл. предписанията на Датската полиция, ще бъде изискан документ за предварително направен тест за коронавирус, с отрицателен резултат не по-стар от 72 часа, ако въпросната страна е считана за „високорискова”.

Към настоящия момент в списъка на високорискови страни (ЕС, Шенгенско пространство, Великобритания и трети страни), попада България, съгласно доклад от Датския серологичен институт.

Датската полиция съобщи, че през първите дни, т. е. понеделник, 26-и октомври и вторник, 27-и октомври, на гражданите няма да бъде отказано влизане в Дания, макар и без документ за направен предварителен тест.

Вместо това пътуващите ще трябва да попълнят медицинска декларация за отсъствието на направен тест (Declaration of missing Medical Certificate – SARS-CoV-2 PCR testing result and intention of self-isolation), с която се задължават да се тестват в Дания в рамките на следващите 24 часа след пристигането си, както и да се подложат на самоизолация в следващите 48 часа след направата на теста.

Към 26-и октомври и 27-и октомври на гореспоменатите пристигащи ще бъде предоставена възможността за безплатен тест за коронавирус в установените пунктове в Дания. В случаите на пристигане на летище Каструп това ще бъде възможно срещу представяне на бордна карта за полет.
Изискването за направен през последните 72 часа коронатест с отрицателен резултат няма да обхване лицата с адресна регистрация в граничните на Дания райони: Шлезвиг-Холщайн (Германия), Сконе, Халанд и Блекинге (Швеция) и Норвегия. От изключението ще се ползват и транспортиращите стоки превозни средства и транзитно пътуващите през Дания граждани.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Копенхаген на следните телефони за връзка: +45 39 64 24 84 и в извънработно време на тел.: +45 41 276251.

Вижте още:

СЗО и Wikimedia в сътрудничество за достоверна информация за COVID-19

Публикуваха насоки как да действат училищата в София при случай на COVID-19