Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Дървен дом в Бразилия използва биоклиматичните принципи

Проектираната от бразилската фирма PITTA Arquitetura, къща Casa Modelo служи като архитектурен модел за устойчив дизайн. Създаден с помощта на много биоклиматични принципи, домът, захранван от слънчева енергия, има минимално въздействие върху околната среда в идиличната си тропическа обстановка точно извън Сао Пауло.

Построена за собственика на устойчива компания за развитие на недвижими имоти, Casa Modelo се намира в отдалечения район Убатуба. Заобиколен от буйни, зелени, защитени гори, които се простират до някои от най-красивите плажове в страната, домът е направо райско кътче. Невероятното местоположение поставя тон за дизайна. Работейки с собственика, архитектите се стремят да създадат модел, който да бъде устойчив и да служи като платформа за бъдещи конструкции в района.

Основната цел на дизайна е да се намали влиянието на дома върху девствената природна среда. Вмъкването на сградата от 102 квадратни метра в парцел с минимална намеса е било  от съществено значение за проекта. Съответно, дървеният дом се издига от земята чрез бетонна платформа и колони, които позволяват на естествената растителност да расте под и около структурата.

Местният климат е със силна влажност, свръхгорещи лета и значителни валежи, което кара дизайнерите да създадат устойчива структура, която да се изправи срещу екстремните условия. Не само че издигането на дома намалява въздействието му върху ландшафта, но и помага да се запази влажността на земята и подобрява естествената циркулация на въздуха.

Пасивни, енергоспестяващи функции се намират в целия дом, а именно в големите отвори на сградата и високи тавани на интериора. Всекидневната с отворено разпределение и кухнята се отварят на открито благодарение на дълъг участък от плъзгащи се стъклени врати с подвижни дървени екрани от двете страни на къщата. Вратите могат да бъдат напълно или частично отворени, за да осигурят хлад и естествена вентилация на интериора, което също създава силна, безпроблемна връзка с откритото.

В допълнение към впечатляващите си пасивни характеристики, домът беше инсталиран с няколко системи, за да се сведе до минимум потреблението на енергия. Слънчевите панели покриват 100% от електрическите нужди, които се намаляват благодарение на високоефективното осветление, електрическото оборудване и интелигентните домашни устройства. Освен това, иновативната система за събиране на дъждовна вода осигурява вода за жителите.

Източник: Inhabitat.com