Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Дървен небостъргач доказа, че бъдещето е за устойчивите сгради

небостъргач
Новият небостъргач в Швеция, изграден от дърво, е идеалният пример за това как устойчивите сгради могат да се справят с изменението на климата

В надпреварата за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г., архитекти, инженери и изобщо експерти по градоустройството изследват различни методи за намаляване на въздействието от разрастването на градовете. Важен аспект е намирането на иновативни начини за изграждане на нашите къщи, офиси и инфраструктура по климатично интелигентен начин.

Градските райони непрекъснато търсят начини да намалят отпечатъка си върху околната среда и да забавят глобалното затопляне. А намирането на иновативни методи за изграждане на устойчиви сгради се превърна в решаваща част от уравнението. Има градове, в които днес можем да видим изключителни архитектурни шедьоври, известни с минимално въздействие върху околната среда. Примери могат да се намерят по целия свят, а най-новият е в Швеция. В скандинавската страна наскоро завършиха революционен проект, доказващ как устойчивите сгради могат да играят огромна роля за намаляване на въздействието на градовете върху околната среда.

небостъргач
Дървен небостъргач от White Arkitekter

Сред многото зелени конструкции, разпръснати по света, новозавършеният 75-метров културен център “Сара” в Скелефтео определено се откроява.

“Сара” (Sara Cultural Centre) е малък градски център, разположен в сърцето на Ботническия залив. 20-етажната сграда е дом на шест театрални сцени, библиотека, две художествени галерии, конферентен център и хотел.

Дървен небостъргач от White Arkitekter

Дървен небостъргач от White Arkitekter

Това, което прави “Сара” уникална, е фактът, че е изградена изцяло от дърво и по-точно – от 12 000 куб.м. дървесина.

Освен че е сред най-високите дървени небостъргачи в света, това е и вторият по височина в региона – след друг скандинавски шедьовър (многофункционалната сграда, завършена през 2019 г. в Брумунддал, Норвегия – Mjøstårnet).

Дървен небостъргач от White Arkitekter

Проектът е на архитектурното бюро White Arkitekter. За него те съвсем заслужено спечелиха Наградата за дървена архитектура от Международния форум за дървено строителство в Нанси, Франция. Наградата отличава проекти за постигнати високи постижения в индустрията на дървената архитектура.

„Скелефтео е с наистина дългогодишни традиции в строителството с дървен материал. Дори и предвид факта, че много дървени къщи изчезнаха, когато центърът на града беше модернизиран. Сега, чрез съчетаването на местната традиция с иновативни технологии и инженерство, градското наследство на дървото се пренася в нова ера. Основната цел при проектирането на „Сара“ беше да покаже възможностите за използване на дървото като строителен материал за сложни високи сгради, за да се сведе до минимум въглеродния отпечатък на индустрията“, разказват от White Arkitekter. И са прави, защото, докато циментовите конструкции имат огромен отпечатък върху околната среда, дървените сгради правят точно обратното:

Сградите, изработени от дървен материал отделят въглеродния диоксид от атмосферата и го съхраняват завинаги.

Архитектите зад проекта на дървения небостъргач твърдят, че центърът ще улавя близо девет милиона килограма въглероден диоксид през целия си живот. Дървесината има най-малкото въздействие върху околната среда в сравнение с всички други търговски материали и също така има страхотни топлоизолационни свойства, полезни за предотвратяване на изтичане на топлинна енергия. За да намали допълнително въздействието си върху околната среда, сградата е оборудвана и с високоефективни слънчеви панели, които ще я захранват и ще съхраняват излишната енергия в мазето.

В контекста на нетния нулев преход на строителната индустрия, със „Сара“ ние показахме, че е възможно да се строи устойчиво и климатично неутрално дори в голям мащаб и без компромис с естетиката. Така че няма причини да се пренебрегват устойчивите решения.

<Оскар Норелиус и Робърт Шмиц, White Arkitekter>

Дървен небостъргач от White Arkitekter

Защо да строите от нещо друго, когато сте заобиколени от гори?

Защото, въпреки че строители, инвеститори и архитекти понякога са изключвали използването на дървото в подобни по мащаб проекти поради опасения, свързани с огнища на пожар, след задълбочени взривни тестове, е установено, че дървеният материал се представя добре при пожар.

Защото друго проучване, публикувано през 2019 г., потвърди способността на дървото да абсорбира емисиите на въглероден диоксид, демонстрирайки, че един кубичен метър CLT (кръстосано ламинираната дървесина) улавя приблизително един тон CO2.

И не на последно място, защото изграждането на сгради с дърво е много по-бърз и не толкова трудоемък процес. А това означава и минимално генериране на отпадъци.

Разбира се, масовата дървесина трябва да бъде съчетана с климатично интелигентно горско стопанство. Защото бъдещето е за устойчиво климатичните сгради, а те се строят от дърво.

Дървен небостъргач от White Arkitekter

Всички снимки: White Arkitekter
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
покриви 11.10.2021

Сграда печели овациите с дървена решетка, вдъхновена от сламени покриви

CLOU Architects – едно от набиращите скорост архитектурни студия в Китай, се вдъхновява от архитектурата на традиционните къщи със сламени […]

Прочети още
10.12.2021

Новият втори в света: Небостъргачът, който достигна 678 м височина

Да… В света на небостъргачите е така – винаги има възможност първите да станат втори, а вторите – трети. След […]

Прочети още