Дървени мебели „втора употреба“ и техния творец

Зараждането на строителство на мебели от отпадъчни материали


Дизайнерът от Айндховен Piet Hein Eek сподели своята необикновена история как е започнал да прави дизайнерски мебели от дърво, което е трябвало да бъде изхвърлено. Той е започнал да се занимава с тази дейност още през 1989 г.

Първата мебел, която Piet прави от рециклирано дърво е още по време на неговото следване в Дизайнерската академия в Айндховен през 1980 г. Той разказва, че идеята му е дошла докато се е разхождал в двор с дървен материал и търсел парчета, с които да оправи стар шкаф на сестра му.

Scrapwood-furniture-Piet-Hein-Eek_dezeen_13_1938

 

„В Холандия имаме традиция в рециклирането и разполагаме с големи места, където е натрупано всичкото старо дърво. Аз реших, че това е много красиво“, казва дизайнерът.

Заинтригуван от грубата естетика и възможностите на материала, Eek проектирал и построил цял шкаф от натрошен паркет и дъски на разрушени сгради. Този шкаф се превърнал в неговия проект за завършване на висше образование.

 

Scrapwood-furniture-Piet-Hein-Eek_dezeen_15_1938

„Започнах да редя и да дялкам парчета дърво, за да направя шкаф. Това бе напълно ново. Никой не бе използвал изхвърлено дърво за домашни цели“, спомня си дизайнерът.

Скоро шкафът от отпадъчен материал е забелязан от основателите на дизайнерската марка „Droog“, които го излагат в техния пръв шоурум в Милано през 1993 г. Така работата на Eek вече е представена на международната публика. Според него шкафът му добива такава популярност, защото предизвиква естетическите стандарти на минимализма.

Scrapwood-furniture-Piet-Hein-Eek_dezeen_01_1938Scrapwood-furniture-Piet-Hein-Eek_dezeen_02_1938

 

„Когато аз завършвах Минимализмът бе на мода. Ние направихме точно обратното. Ако се върнете назад във времето, когато индустриализацията е започнала, изведнъж е станало възможно да се правят хиляди или милиони идентични продукти. Но разбира се, ако всичко стане перфектно, хората ще започнат да искат да имат нещо, което не е перфектно“, казва още Eek.

Популярността на шкафа убеждава дизайнерът да започне да прави и други продукти  като маси, столово, бюфети. Днес, всички мебели могат да бъдат поръчвани и правени в голямата работилница на Eek в Айндховен.

Scrapwood-furniture-Piet-Hein-Eek_dezeen_03_1938

Scrapwood-furniture-Piet-Hein-Eek_dezeen_09_1938

Scrapwood-furniture-Piet-Hein-Eek_dezeen_10_1938

Мебелите се правят от избрани дъски от старо дърво, които се изрязват, шлифоват, подреждат се на ръка в дървена рамка и след това се лепят, коват и лакират.

През годините дизайнерът даже е събирал отпадъчния материал от изработката на неговите мебели. Той прави колекция наречена Waste Waste 40×40 collection, която е изцяло изработена от отпадъчен материал от неговите мебели.

Scrapwood-furniture-Piet-Hein-Eek_dezeen_04_1938 Scrapwood-furniture-Piet-Hein-Eek_dezeen_05_1938

Scrapwood-furniture-Piet-Hein-Eek_dezeen_06_1938

„Почти нищо не изхвърляме“, споделя Eek. Наскоро той направи своята първа колекция за ИКЕА, която се базира на традиционните индонезийски и виетнамски изкуства.

Piet-Hein-Eek-portrait_dezeen_01_1938

Филмът за дизайнера, който ви предлагаме по-долу разказва неговата история и е заснет от авторитетната архитектурна медия Dezeen.

Ако всичко това ви е било интересно, може да разгледате и колекцията от отпадъчни материали на отпадъчните материали – Waste Waste 40×40 collection

Waste-Waste-40-40-by-Piet-Hein-Eek_dezeen_3

Waste-Waste-40-40-by-Piet-Hein-Eek_dezeen_ss_1

Waste-Waste-40-40-by-Piet-Hein-Eek_dezeen_5

Waste-Waste-40-40-by-Piet-Hein-Eek_dezeen_4 Waste-Waste-40-40-by-Piet-Hein-Eek_dezeen_8

Waste-Waste-40-40-by-Piet-Hein-Eek_dezeen_12