Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Дървото – главен герой в зашеметяващия проект за летището в Цюрих

Проектът за разширението на летището в Цюрих, Швейцария, е повече от амбициозен. Сградата ще бъде построена предимно от дървен материал и ще има атрактивен интериорен дизайн с фокус върху максимално увеличаване на естествената светлина и улесняване на придвижването на пътуващите.

Проектът Zurich Airport – Dock A, по който ще работят водещи архитекти и инженери, сред които Bjarke Ingels Group (BIG), HOK и Buro Happold, е победител в архитектурен конкурс за увеличаване капацитета на летището, строено през 50-те години на миналия век. Голямата нова сграда ще се състои от седем етажа, на които, освен терминали за заминаващи, ще има разположение търговски площи, салони, офиси, нов кула за въздушен контрол на трафика и допълнителна имиграционна зала.

Терминалът на летището ще бъде покрит с голяма капандура, предназначен да служи като интуитивно навигационно средство. Контролната кула пък ще бъде разположена в центъра на сградата, предлагайки също още един визуален маркер.

Основният строителен материал за проекта ще бъде инженерно дърво.

От него ще бъде изградена и носещата система на сградата, която ще се състои от V-образни дървени колони, препратка към традиционните швейцарски скатни покриви. Ако съдим по визуализациите, основен акцент в интериорния декор ще бъде именно естествената красота на дървото, която ще осигури много по-приятна атмосфера за уморените пътници, отколкото летище от стъкло и стомана.

„С разрастването и развитието на летищата и с промяната на международните насоки и изискванията за безопасност, летищата стават все по-сложни: своеобразен „Франкенщайн“ от взаимосвързани елементи, кръпки и разширения“, обяснява арх. Бярке Ингелс от BIG. „За новия главен терминал на летище Цюрих се опитахме да отговорим на това сложно предизвикателство с възможно най-простия отговор: масивна дървена пространствена рамка, която представлява структурен дизайн, пространствено изживяване, архитектурно покритие и организационен принцип в едно“, допълва Ингелс.

По думите на основателя на BIG поразителната структура е направено от местен дървен материал, а дългото скулптурно тяло на покрива е изцяло покрито със соларни керемиди, превръщащи слънчевата светлина в източник на енергия:

Това е прост, но изразителен дизайн – вкоренен в традицията и отдаден на иновациите – въплъщаващ културните и природни елементи на швейцарската архитектура.

снимки: Bucharest Studio и IMIGO

Строителството на Zurich Airport – Dock A се очаква да отнеме 10 години.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
къща на дърво 18.01.2022

Как стандартен апартамент се сдоби с „къща на дърво“

Treehouse е пример за това как всяко жилищно пространство може да се използва ефективно. Разположен в многоетажна сграда в Хонконг, […]

Прочети още
07.06.2022

Мадагаскар си има първото 3D отпечатано училище

Aмериканската компания Thinking Huts, чиято мисия е да строи училища на достъпни цени в по-слабо развитите страни, завърши първото си […]

Прочети още