Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

„Дървото на здравето“ – една история за добротворство от Бургас

„Нужна е усмихната и слънчева душа. Нужна е сърдечна и приятелска ръка – за да прелетим над пропастта от самота, за да се спасим от злоба, болка и тъга…“

Тези думи много, много точно описват една спонтанна инициатива за добротворство, която се превръща в кауза за детски усмивки. 🙂 Случайно посещение на Ренета Тонич в УМБАЛ- Бургас я отвежда и до предверието на Първо детско отделение, където, силно привлечена от празните бели стени, решава да се заеме с това да им бъде вдъхнат „живот“.

„Веднага ми хрумна идеята колко би било хубаво тези стени да бъдат обсипани с живи детски картини“, разказва ни Ренета.

С енергията, която носи в себе си, нужните познанства и силното желание идеята й да се случи, подема инициативата. А съмишленици, за щастие, бързо се намират с помощта на фейсбук групата „Мамите на Бургас“, които популяризират идеята. Оттам са и всички доброволци, които я подкрепят – едни със средства за осигуряване на нужните материали, други – с таланта и художествените си умения. От болницата и от РЗИ също одобряват идеята и дават своето разрешение.

Със задачата да изрисува предверието на детското отделение се заема художникът-стенописец Марина Матлина, чието „Дърво на здравето“ от днес вече е напълно завършено и посреща и изпраща най-малките пациенти.

Първи детски усмивки пред „Дървото на здравето“

Идеята е впоследствие клоните му да бъдат постепенно отрупани със зелени отпечатъци от ръчичките на всяко излекувано дете. „Така зелената корона на дървото ще нараства, символизирайки здравето на нашите деца“, разказва ни Ренета.

А ето я и първата детска ръчичка-отпечатък – 5-месечната Дарина си тръгва здрава и щастлива от детското отделение 🙂

Инициативата, за щастие, не спира до тук.

Завладяни от енергията на добротворството, Ренета и съмишлениците й вече организират и следващи проекти. В момента подготвят изрисуването и на три стени в самото отделение, където темата на стенописите ще бъде „морски чудеса“. Художници вече са заявили своето желание да помогнат. А паралелно с това се подготвя и работата по изрисуването на приемната, където децата биват преглеждани преди болнияния прием. Тук е и най-сложният проект, защото искат да изрисуват и тавана. „Когато децата лягат за преглед, това ще ги разсейва и ще ги отдалечава от емоционалния стрес“, обяснява ни Ренета.

В отделението ще бъде обособена и изложба от детски рисунки, като вече две училищни паралелки, една детска градина от Поморие и паралелка от неделното училище „Св. Наум“са се ангажирали с дарение на рисунки. Много доброволци от цялата страна пък се включиха с желание да подкрепят идеята и само за няколко дни баха осигурени необходимите рамки за картините на малчуганите.

Работа паралелно ще започне и във “Второ детско отделение”, където също ще бъдат изрисувани с ръце и от сърце стените на помещенията за децата от три до осемнаесет години.

„Имайки предвид колко много мами и автори се включиха, заявявайки своето желание за участие, сигурна съм, че това ще се случи с много положителна енергия за спокойствието на дечицата, които се приемат там“, вярва Ренета.

„Дървото на здравето“ като символ на добротворството:

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
добро 19.03.2021

Ако до всяко добро същество застане поне още едно…

За добротворството няма определени дни. Няма и разписани норми как и кога да се случва. И както Бетовен е казал […]

Прочети още
22.07.2021

92-годишна жена създаде плетена версия на имението Сандрингам Хаус. Кралица Елизабет II е възхитена!

92-годишната Маргарет Сийман посвещава цели две години на плетенето, по 15 часа на ден, за да създаде гигантски плетен макет […]

Прочети още