Държавата и мобилните оператори със съвместна инициатива за Европейския месец на киберсигурността


Държавна агенция „Електронно управление” (ДАЕУ) и телекомуникационните оператори А1, Vivacom и Telenor се обединиха за съвместна инициатива в Европейския месец на киберсигурността. От днес, 19-и октомври, абонатите на трите телекома ще получат съобщение или нотификация с целенасочено послание за отговорно онлайн поведение: Знаеш ли какво се крие зад всеки линк? Помисли, преди да кликнеш! Внимавай онлайн и повиши сигурността си в интернет в Европейския месец на киберсигурността. Повече информация можете да намерите тук.

Мотото на тазгодишната международна информационна кампания е „Помисли, преди да кликнеш”. Призивът е за внимателно използване на интернет, с акцент върху проблемите на сигурността във все по-цифровото ни ежедневие, особено в условията на пандемията от COVID-19. Идеята е посланието да достигне до възможно по-голям брой потребители, които да се информират как да разпознават киберзаплахите и какво могат да направят, ако станат жертва на киберизмама.

На сайта на Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност се публикува актуална информация, съвети и видео съдържание на Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA), ДАЕУ и партньорски организации във връзка с кампанията, но и регулярна информация за новите вируси, уязвимости, съвети, предупреждения и възможност за подаване на сигнали за киберинциденти.

През октомври, ДА „Електронно управление” разпространява и два информационни клипа преди централната емисия новини по БНТ и планира седмица на едночасови онлайн уебинари на живо, включително за деца, родители и преподаватели в последната седмица от месеца на киберсигурността.

За повече aктуална информация или за да се включите във виртуалните събития, посетете e-gov.bg, govcert.bg и каналите на Европейския месец на киберсигурността в YouTube и Facebook.

Вижте още:

Facebook забранява постове, агитиращи срещу ваксинация

YouTube забранява съдържание, свързано с конспиративни теории