Държавата опрощава изцяло наеми на затворени обекти в Слънчев бряг


Задължителните PCR тестове за украински туристи у нас са отменени, а два хотел на по Черноморието ще бъдат обособени за карантинирани туристи.

Това съобщи новият министър на туризма Марияна Николова. Решенията бяха взети след срещата и с туристическия бранш в Слънчев бряг. До отмяна на заповедта за тестове за украинците се стигна след настояване на родните туроператори и директна заплаха от тяхна страна, че противен случай излизат на протест.

„Ако тя не се снеме ние нямаме друг избор, затваряме офисите и утре излизаме на главния път за Варна и го затваряме с протестни действия. Не може това подигравателно отношение към целия бранш и бизнес”, смяна туроператорът Иван Кирязов.

По настояване на министър Николова от здравното министерство още днес реагираха по казуса. „Изискването за 72-часова проба на отрицателен PCR тест на няма да важи за украинските туристи”, каза Николова в Слънчев бряг.

Друга мярка за оставащия месец до края на активния летен сезон е обособяването на два хотела за чужди граждани, оказали се контактни на болен и изискващи карантина у нас. Един от по-големите хотели в Слънчев бряг и един на Златни пясъци ще бъдат обособени като карантинни. Единият е с капацитет от 120 стаи – „Златен рог”, а другият е „Дел Мар” с около 30 стаи.

„Към настоящия момент моята позиция е, че това трябва да е осигурено за сметка на държавата, защото вие си представете, ако ние имаме чужди туристи и те са дошли при тези условия, какво ще бъде объркването за тях ако има такъв случай, така аз не мисля, че ние ще имаме много голям брой заболели, така че водя преговори и разговори в момента по отношение на финансовото осигуряване на тези лица”, опита да обясни Николова.

Сред спешните мерки за спасяване на бранша е намаляване на наемите с 50% на всички обекти, стопанисващи се на територията на „Слънчев бряг” АД, а наемите на обектите, които не са успели изобщо да отворят заради пандемията, ще бъдат напълно опростени.

За министерството на туризма вече е на дневен ред организацията по предстоящия зимен туристически сезон.