Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Деца изобретиха стол, който зарежда телефона, докато спортуваме и учим

стол

Стол, с който да спортуваш, докато учиш, и едновременно с това да зареждаш мобилното си устройство – това е изобретението, което шуменски ученици създадоха.

Иновативният стол е работа от съвместните усилия на децата от клуба по роботика в СУ „Панайот Волов“ в град Шумен. Идеята се ражда след проведена сред възпитаниците на училището анкета, която показва, че липсата на движение сред подрастващите е в резултат предимно на честото стоенето пред компютъра. Сред основните причини е и липсата на мотивация от страна на младите това да се промени.

А каква по-добра мотивация от възможността да заредят телефона, който е като „втора кожа“ за тийнейджърите?

Така именно се ражда идеята в Клуба по роботика. А след като целта е поставена, по време на екскурзия, учениците „откриват“ и как могат да я реализират, за да създадат прототипа на стола-колело.

Ръководителят на проекта, г-жа Мария Желязкова споделя, че за реализацията са използвани стар стол и колело, предоставено от друг учител – Захари Николов, преподавател по информационни технологии и също ръководител на клуба.

Учениците първо разделят частите, след което ги събират отново, но в нова и различна конфигурация – стол с педали и воала! – изобретението е факт!

Мотивация да използват иновативния стол сред учениците е и възможността да зареждат мобилния си телефон.

Педалите и веригата на стола са свързани с динамо и когато започне да се върти „колелото“, енергията, която се създава, се насочва към по-голяма батерия, от която може да се зареди дори мобилен телефон. Съответно – с колкото по-висока скорост се въртят педалите, толкова по-бързо се зарежда и батерията.

За пълно зареждане на мобилно устройство са нужни около 6 часа въртене – това са показали опитите на учениците.

Младежите си пожелават скоро такъв стол да има във всеки кабинет в училището им. А ние им пожелаваме още много добри идеи и иновативни проекти! 🙂

***

В екипа на Клуба по роботика участват: Магдалена Стоянова; Станислав Якимов; Дани Петков; Християна Стойчева; Лариса Мартинова; Христина Узунова; Момчил Кирилов. А техни ръководители са Мария Желязкова и Захари Николов.

Стол
Снимки: СУ „Панайот Волов“, фейсбук

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
26.08.2021

Стол за вас, удобно легло за кучето! Можете да си го направите и сами :)

Днес най-добрият приятел на човека има празник! На 26 август се отбелязва Световният ден на кучето. Добър повод да ви […]

Прочети още
31.07.2019

20+ идеи за бюрата на учениците

Макар все още да е средата на лятото, сега е най-подходящия момент да помислим за есента и началото на учебната […]

Прочети още