Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Детска радост, фантастичен дизайн от Хайме Хайон!

хайме хайон

Уникалната MOKA Garden в Hyundai Premium Outlet Space 1 е първият проект на световноизвестния дизайнер Хайме Хайон в Южна Корея.

Музей на детските книги и изкуство, MOKA Garden се състои от три интерактивни културни пространства за насърчаване на въображението и играта: библиотека, градина и център за забавленияОсновната тема, заложена в проекта на Хайон е „Природата“.

Библиотека MOKA

Библиотека или вдъхновяващ лабиринт от книги… Докато създава идентичността на библиотеката, Хайон си представя деца, които обикалят лабиринт, наподобяващ змия, през който трябва да открият своите книги, разположени точно на нивото на очите, разбира се. Тук ще се помещават над 2000 книги с природна тематика, старателно подбрани от експерти по детски книги с картинки.

В библиотеката има две допълнителни пространства – Edu Lab (за образователни програми) и Art Lab (зона за стимулиране на творческата енергия). Образователната зона е обзаведена с маси и столове, проектирани от самия Хайон. Арт лабораторията е предвидена за провеждане на изложби с природна тематика. За откриването на музея обаче първата изложба представяше дизайнерските скици и 3D моделите на проекта, заедно с коментарите на Хайме.

 

 

“Понякога библиотеките могат да бъдат точно обратното на пространствата, които децата очакват. Аз исках да създам пространство, което децата да искат да посетят.”

{Хайме Хайон}

 

Исках пространството да бъде пътешествие във въображението и едновременно с това – чудесна комбинация от материали и точните размери. Затова библиотеката е с размери, подходящи за децата. Могат да стигнат спокойно до книгите, могат да видят заоблените стелажи, да оценят оживените и забавни детайли на различни места.”

{Хайме Хайон}

 

Градината Jaime Hayon

Фантастична градина на скулптурата, кръстена на самия дизайнер, е разположена в сърцето на MOKA Garden.

Таваните с ъглово стъкло пропускат естествена светлина върху многобройните разновидности на флората, които внушават покой и вдъхновение. Тук на преден план е природата, която често се приема за даденост и провокира посетителите да преоткрият красотата и значението й

Родени от въображението на Хайон, всяка от които е кръстена от самия художник, осемте уникални скулптури с форма на животни са еднакво впечатляващи както за малките посетители, така и за детето, което всеки от нас все още носи в себе си.

 

Център за игри MOKA

Вдъхновяваща детска площадка е “плаващата стенопис”, която рамкира цялото пространство.

Разнообразният микс от животни, хора и предмети са осветени от естествена слънчева светлина през стъкления таван под ъгъл. Живите, ярки цветове и уникалните стенописи разкриват темата, провокирала дизайна на Хайон – „Еволюция“.

 

дизайн

Тук дизайнерът влага цялата си творческа енергия и душа. Посетителите, които влизат тук, откриват игриво, интерактивно и изследващо въображението пространство. За родителите са създадени специални места за отдих и ненатрапчиво наблюдение на децата, докато се забавляват.

 

Хайме Хайон е замислил детската площадка да бъде място, където децата могат да преминат във въображаем свят на игра, като проектира четири катерушки – животни, които канят децата да използват въображението си. Заоблените дизайнерски елементи са изработени, за да бъдат както безопасни за децата, така и меки за очите.

 

 

Децата са отворени машини на въображението. Давате им каквото и да било и те си представят всичко. Затова аз просто им дадох инструменти, за да се забавляват, да виждат нещата чрез рисунките, да си представят, че може би една от рисунките е паднала и е станала триизмерна, че те могат да играят с нея.“

{Хайме Хайон}

 

„Детската площадка има четири скулптури, с които децата могат да играят и да си взаимодействат. Подът следва геометричен дизайн. Колоните имат ромбоиди и геометрични елементи, които се откриват и в килимите. Това е много луд проект сам по себе си. Бях в средата на локдауна в Испания и имах много време. Започнах да рисувам на терасата си, а рисунките говореха за еволюция. Еволюцията за мен всъщност е много отворена тема, която ми даде способността да изведа всички онези графични елементи в света, които създавам в три измерения в целия музей.“

{Хайме Хайон}

 

И още от скиците на Хайме Хайон по проекта:

 

 

Снимки: любезно предоставени на 1kam1.com от Hayon Studio.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте още: 

Лофт в Манхатън: Дом или галерия за модерно изкуство?