Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Детските градини в София – дяволът се крие в детайлите

детските градини

Родител от София изпрати до редакцията ни мнение, засягащо проблема с детските градини и липсата на места в тях. Публикуваме мнението, като се съобразяваме с желанието му да запазим неговата анонимност и посочваме само инициалите му – Ст. Г.

София строи ли, строи, а детски градини и места в тях няма! И това е жалката истина от години. Доказателство – последното голямо класиране, при което отново над 10 хиляди деца са извън яслите и детските градини. Следователно София не строи!

Всяка година управляващите ни хвърлят прах в очите как работят за решаване на проблема с липсата на места и всеки месец май лъсва грозната истина – места няма. Следователно на управляващите не им пука!

А хиляди семейства за поредна година ще бъдат поставени пред избора дали единият родител да напусне работа, за да си остане у дома и да гледа детето/децата, или да работи като значителна част от изработеното да отива за такси за частна детска градина, където сумите варират от 450-500 до над 1000 лв. месечно.

Поводът да Ви пиша не е фактът, че детето ми не е прието в детска градина.

Напротив – с Божията благословия и с късмета, ‘дето са родени, приеха и двете ни деца. Да, не на първо, трето или пето класиране… Да, и за двете сме плащали на частни градини повече от година, преди голямото събитие… И да, въпреки че са две и имат точки от допълнителни критерии, не ги приеха в една и съща детска градина, та всяка сутрин и всяка вечер обикаляме като „линейки“ из София, за да ги водим и прибираме, но категорично това не е повод за оплакване. Напротив – малко се хвалим, че все пак сме в системата. 🙂

Поводът е друг. А именно – съобщението на кмета на столицата Йорданка Фандъкова от днес, която за пореден път се похвали, че в момента в София се строят 16 нови сгради за детски градини.

Изказването е направила по време на проверката й на изграждането на детска градина на бул. „Александър Пушкин“ в кв. „Павлово“. 

Години наред кметът Фандъкова „инспектира“ строителните площадки на нови, бъдещи детски градини, но накрая си измива ръцете като Пилат Понтийски с районните кметове, които бавят строителството. Добре, нека да са те, ама пък нали са й подчинени?! Следователно – ако подчиненият не си свърши работата, то и шефът му не си е свършил своята. Нали?!

Но да се върнем към детските градини и по-конкретно към съобщението на кмета от днес.

По думите на г-жа Фандъкова район „Витоша“ е един от районите с най-голям недостиг на места в градините, затова в района в момента се строи нова детска градина на мястото на сграда, построена преди повече от 80 години. Уточнява, че детската градина, която е един от филиалите на 116-та детска градина трябва да заработи най-късно до 1 май 2022 г. А от утре се открива строителната площадка в централата на същата детска градина, която се помещава на друго място, в друга сграда. От утре започва събарянето на тази стара сграда, в която към момента се помещаваше само една група, а след строителството на новата ще бъдат открити места за четири нови групи. Изграждането й трябва да върви в много бързи темпове, за да може в този район през следващата година да има седем нови групи само в рамките на района на кварталите „Павлово“ и „Бъкстон“, казва още кметът на столицата. 

„Старата сграда на филиала на 116 ДГ вече е съборена, а сега в дворът буквално прелива от бетон…“

Супер! 7 нови групи, а?! Как звучи само! По-гръмък обаче остава въпроса – защо се събарят съществуващи и работещи детски градини, за да се изградят на тяхното място нови такива, вместо да се изградят наистина нови на нови терени?!

Първо, затварянето само на тези две сгради, които в бъдеще ще посрещнат 7 нови градински групи, не отговаря съвсем на истината, тъй като до този момент там са се помещавали общо 3 или 4 градински групи, следователно – новите групи са поне на половина по-малко от обявените.

Второ, със събарянето само на тези сгради проблемът с липсата на места в район „Витоша“ се задълбочава за поне още няколко години, вместо да се решава.

Трето, децата, изкарали късмет да бъдат приети във въпросните филиали на детската градина, е трябвало да бъдат разпределени по апартаменти и други градински групи към филиалите, което със сигурност е увеличило и броя на деца в група…

Четвърто, спирам до тук. Вярвам, че дори само този конкретен пример е достатъчно показателен кой какво говори и какво прави.

И да, родителите на децата на София готвят довечера Граждански протест „Място за всяко дете“ не защото проблемът се политизира, както по-рано изтъкнаха от местната управа, а защото места няма…

Началото на протеста е 16 часа, а мястото – добре познато: ул. Московска 3.

П.П.

И госпожо Фандъкова, не – новата детска градина във Владая не е решение на проблема с липсата на места в район „Витоша“. Ако искате да ме оборите, моля, обяснете колко точно време е нужно на един родител от кв. „Бъкстон“ да заведе децата си на детска градина във „Владая“, за да стигне след това на работа в кв. Военна рампа, при това с бонус – личен автомобил?! Защото има и по-сложен вариант на „уравнението“. А именно – как и за колко време ще се случи, ако трябва да използва СГС?

заглавна снимка: БГНЕС