Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Дигиталните плащания бележат ръст от 43,6% в първите шест месеца на годината

Доминиращ дял имат междуфирмените разплащания – почти 65%, повишава се броят на транзакциите, свързани с инвестиции и бюджетни плащания

Обемът на дигиталните плащания у нас расте с 43.6% през първата половина на 2022 г. спрямо същия период на изминалата година. За първото шестмесечие българските клиенти са наредили над 104 хил. броя плащания в повече, в 15 различни валути. А общата им стойност е 533.9 млн. лева. Това показва доклад на Paysera България

„Данните са показателни за темпа на дигитализацията във финансовия сектор, въпреки че все още доста компании се възстановяват от пандемията или са засегнати от настоящата геополитическа обстановка“. Това обяснява Мартин Богданов, изпълнителен директор на компанията. „В контекста на растящите банкови такси, финтех услугите поддържат значително по-достъпни цени – важен стимул за бизнесите, които искат да оптимизират разходите си за разплащания“, допълва той.

Близо 2/3 от изпълнените транзакции са международни преводи. От гледна точка на валутите, в топ 5 на най-използваните се нареждат български лев, евро, щатски долар, британска лира и румънска лея. Най-сериозно увеличение спрямо обемите през първото полугодие на предходната година има при щатските долари и британските лири съответно със 74% и 69%, сочи още докладът.

изтоник: Paysera

Доминиращ дял от извършените транзакции имат междуфирмените разплащания, които заемат почти 65%.

На второ и трето място са трудовите възнаграждения и таксите за обучения и курсове, предимно за чужбина. Сред „набиращите популярност“ през настоящата година са бюджетните плащания и инвестициите. Повишението им е съответно с 1.8% и 7%.

Засилен интерес към инвестиционните продукти.

Инвестиционно злато на стойност почти половин милион лева са закупили потребителите от България в периода януари-юни 2022, отбелязвайки 65% ръст спрямо същите месеци на 2021 г. Високият интерес към инвестиционни продукти се обуславя от растящата инфлация от една страна и търсенето на алтернативи на банковите депозити от друга, заради твърде ниската доходност. А златото е един от предпочитаните методи за запазване на покупателната способност, посочват от компанията. Ръст има и в броя на потребителите, търгували с ценни метали – близо 20% на годишна база.

„В период на икономическа и геополитическа несигурност, хората търсят надеждни и доказани инструменти за съхранение на средствата си. Инвестиционното злато е с висока ликвидност и дава възможност за диверсификация на портфейла от активи. Онлайн търговията с благородни метали добива все повече популярност и защото не изисква голяма първоначална инвестиция. Клиентите най-често купуват злато на стойност между 130 лева и 2600 лева“, пояснява Филип Мутафис, инвеститор в компанията.

Дигитализация на плащанията в търговията

В сферата на търговията данните за разплащания са полюсни. Въпреки сериозния скок на онлайн продажбите, пазарувайки в интернет, 60% от потребителите избират да платят в брой при доставка. Това сочи последната справка на Българската Е-комерс Асоциация за 2020 г. Наложеният платеж доминира и през предходната година (2019), но е с 10% повече – знак, че плащанията се дигитализират с умерен темп.

От друга страна, безкасовото плащане в търговски обекти се засилва, до голяма степен насърчавано от собствениците с цел превенция от разпространение на Covid. Последната статистика на Българската народна банка (БНБ) показва, че само за първата половина на 2021 г. броят на плащанията с карти на физически ПОС терминали надхвърля 109,3 млн. Това е с над 40% повече спрямо 5 години по-рано. В същия период броят на ПОС терминалните устройства у нас расте за сметка на банкоматите (ATM), където се наблюдава спад. Това е признак за понижаващ се интерес към парите в брой, посочват от компанията. От 2016 г. насам банкоматите в страната се съкращават ежегодно – от 5751 до 5340 през 2021 г. На фона на тези данни, при ПОС терминалите има обратна тенденция – от 86 663 до 108 694 към средата на 2021 г. Това е с 25% повече спрямо 5 години назад.

изтоник: БНБ

Безкасовите плащания – механизъм за изсветляването на икономиката

„Увеличаването на безкасовите плащания има пряко отражение върху по-добрата отчетност и растежа на бизнесите. Това е и един от механизмите за изсветляването на икономиката – ключов приоритет както за нас, така и за целия финтех сектор. В дългосрочен план очакванията са този тип плащания да растат не само в частния бизнес, но и в държавната и общинска администрация. Пример за това е приемането на банкови карти, издадени в чужбина, за плащане на административни услуги. Отскоро това вече е възможно в няколко държавни институции“, допълва Мартин Богданов.

Експертите от компанията очакват занапред още повече да се засилва интересът към иновативните платежни решения у нас. Пример за това е отвореното банкиране, което се счита за истинска революция в света на финансите. То отваря платежния пазар на ЕС за небанкови дружества. Дава възможност на потребителите да плащат директно от бaнĸoвaтa cи cмeтĸa пpи пaзapyвaнe в интepнeт бeз да използват карта или пocpeдниĸ.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
финанси 21.07.2022

Как да управляваме личните си финанси?

Ново проучване показва, че 53% от Z-поколението вярват, че малките ежедневни покупки имат дългосрочен ефект върху финансовата им сигурност, 52% […]

Прочети още
обири 07.06.2022

България е в челните позиции по брой обири на домовете и в Европа, и в света

Битовата престъпност е проблем, който може да засегне всеки и навсякъде. Защото крадците никога не спят, а „професията“ им е […]

Прочети още