Дигиталните технологии променящи туризма


Туризмът е следващият голям сегмент, който предстои да бъде променен до неузнаваемост от технологиите, след като това се случи с търговията, разплащанията, масмедиите, рекламата и образованието. От Internet of Things в хотелските стаи, до използване на добавена реалност при разглеждане на исторически забележителности.

Последните два месеца туристическият бранш силно пострада от мерките за ограничаване на пандемията. Огромен брой резервации бяха анулирани, а в България близо половината служители в бранша бяха освободени в началото на кризата.

С постепенното отпадане на изискванията за изолация интересът към туристическите услуги се завръща и новите дигитални технологии са тези, които могат най-много да спомогнат за бързото му възстановяване.

Проблемите за туристическия бранш не са от вчера. От години той е подложен на натиска на новите платформи за споделено наемане на частни имоти. Добрата новина е, че секторът вече осъзнава, че ако използва креативно дигиталните технологии, той може и да печели много от навлизането им. Примери от последните месеци показват, че това се случва. Резултатът е създаване на нови възможности за достигане до хората, планиращи почивки, по-ефективна комуникация с посетителите в хотелите, оптимизиране на процесите и на работата на екипите“ – обяснява Свилен Петков, съосновател на туристическата онлайн платформа Luxury Discounts.

Компанията подбра и някои от най-любопитните технологични тенденции в туристическата индустрия от последните месеци.

 

Виртуална и добавена реалност

Тези две технологии до сега се развиваха предимно в областта на видеоигрите, но все повече браншове поглеждат към техния огромен потенциал и туризмът не прави изключение. Вече има хотели, които експериментират с virtual reality приложения, чрез които да „потопят“ предварително бъдещите гости в своята атмосфера, да им представят по-реалистично комфорта на стаите, прилежащите плажове, ресторанти и да ги запознаят с туристическите атракции наоколо.

За разлика от VR, добавената реалност (augmented Reality – AR) обединява реалния свят около нас с виртуално съдържание, представяно през екрана на телефона, компютъра, очила или друг интерфейс. Хотелите могат да предоставят по този начин обогатена информация за своите услуги и за туристическите атракции наоколо.

При посещение на историческа забележителност пък чрез добавена реалност може да бъде представена нейна виртуална възстановка.  Отдавна изчезнали антични сгради или цели исторически битки, провели се това място, могат „да оживеят“ пред очите на туристите. Чрез AR приложения те могат и да снимат или запишат на видео своите изживявания.

 

Интернет на нещата“ навлиза и в хотелите

Internet of Things (IoT) е концепция за добавяне на свързаност, сензори и в някаква интелигентност към все повече предмети около нас – битова електроника, домове, автомобили и дори дрехи.

В хотелите чрез нея гостите ще могат например да управляват всичко в своята хотелска стая с едно устройство или приложение – от осветлението, през климатика, до термостата и кафе машината. Съхраняването на предпочитанията им ще може да им спести време при посещение на същия хотел в бъдеще.

От умно управление на паркоместата, до проследяването на багажа по летищата в реално време – IoT има потенциала изцяло да промени начина, по който пътуваме и ролята на тази технология за туризма тепърва ще нараства.

 

Хотелски онлайн платформи

Онлайн платформите в този сектор също се развиват много през последните месеци. „Първоначално се наложиха сайтовете за наемане на частни имоти, както и на стаи в хостели. Днес обаче все повече платформи предлагат почивки в първокласни хотели и секторът постепенно се убеди, че дигиталните технологии от заплаха могат да се превърнат в сериозен приходоизточник за него“ – добавя Свилен Петков.

 

Изкуствен интелект

Все повече хотели изпробват чатботове за обслужване на своите посетители, за отговаряне на различни техни въпроси и дори за резервации. Това спестява време на персонала и повишава качеството на обслужване, а възможността за самообучение на база на предишни взаимодействия с клиентите подобрява работата на чатботовете в бъдеще.

 

 Криптовалути и блокчейн

Увеличава се и броят на хотелите, които приемат плащания в различни криптовалути като алтернатива на официалните пари, макар такива случаи все още да са екзотика и да се използват предимно с маркетингова цел. В бъдеще блокчейн технологията и базираните на нея „умни договори“ могат да автоматизират процеса на наемане на хотелски стаи, както и използването на множество туристически услуги.