Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Димитър Славов: Продължавам да работя за развитието на Бяла

Бяла

Едва ли има човек, който да е пътувал в посока Русе и да не е преминавал през Бяла. Малкото градче се разви изключително много през последните години. Построена беше църква, ремонтират се улици, изградено беше и видеонаблюдение. За новите проекти и какво предстои разговаряме с кмета на Бяла – Димитър Славов, който ръководи града вече повече от шест години.

интервю: Силвия Петкова

Господин Славов, в началото на нашия разговор не мога да не Ви попитам за нещо, което беше коментирано в публичното пространство, а именно – поканата на политическа партия да се включите в листата й като кандидат за народен представител. Истина ли е и ако да, защо избрахте да останете кмет?

Да ви кажа честно нито за миг не ми е минавало през ума, че няма да изкарам до край и втория си мандат като кмет на Бяла. Хората, прочели информацията, че може да бъда кандидат за народен представител, срещайки ме на улицата, също ме питаха дали това е вярно. Мислеха, че ще оставя града. Обясних им, че не е вярно и продължавам да изпълнявам ангажимента, който съм поел към тях. Беше ми забавно, когато четях, че информацията, че ще ставам народен представител, е „от сигурен източник“. Но това си беше абсолютно измислена новина.

Кое беше най-голямото предизвикателство за Вас през годините, откакто сте кмет на Бяла?

Предизвикателствата бяха много. Трябваше да се решат проблеми, оставени и отлагани във времето. Реализирахме една мечта от 30 години – новата сграда на гимназията. Завършихме и открихме чаканата от 100 години църква на гара Бяла. Тази година открихме и спортната ни зала. Много сме горди с нея, защото има градове по-големи от Бяла, които нямат такова съоръжение.

Но, няма по-важно от здравето на хората.

Сблъскахме се с пандемията от Covid-19 и съм щастлив, че имаме една изключително добре работеща общинска болница. Екипът се изправи пред огромно предизвикателство, но благодарение на работещите там се справяме. Въведохме безплатно първите антигенни тестове за общината и постепенно разширихме обхвата.

Решихме и друг важен въпрос за Бяла, забавян повече от 15 години, с провал на проекта за неговото финансиране. Става дума за регионалното депо, което е изключително важно за околната среда. Общината беше глобена с над 1.5 милиона лева заради неизпълнение на европейската част. Изтеглихме малък безлихвен заем и получихме и 10 милиона лева безвъзмездна финансова помощ, за да завършим депото. Не е за пренебрегване, че с него открихме повече от 25 работни места, което за Бяла не е малко. Депото работи вече две години, спазваме процента на сепарирани отпадъци, правят ни и периодични проверки. Хубавото е, че вече не се палят т.нар. стърменски боклуци, които горяха по 2-3 пъти годишно. Местните не можеха да спят през летните месеци, защото селото се обгазяваше от пушека и дима.

Депото в Бяла.

Като продължение на линията за по-добро здравеопазване ли е изграждането на нов Спешен център?

Да. Наскоро направихме първа копка. Този нов и модерен спешен център също е очакван дълги години. Той ще замени една 130-годишна сграда. Основите са налети и вярвам, че следващата пролет центърът ще бъде факт и ще разполага с цялото необходимо оборудване. Ще има и две нови линейки.

Радвам се, че проектът получи подкрепа и от държавата, за да можем да осигурим качествено здравно обслужване на хората от Бяла и региона.

Нашата болница обслужва района не само на Бяла, Две могили и Ценово, но и на Полски Тръмбеш и Свищов. Старата сграда, в която е в момента Спешният център, е от 1893 г. и е много амортизирана.

Бяла
Първа копка за новия спешен център в града.

Г-н Славов, какви ще бъдат акцентите в бюджета на общината тази година?

Рамката на бюджета е около 14.5 милиона лева. Имаме преходен остатък от миналата година и бих казал, че имаме един сериозен бюджет за една неголяма община като нашата. Бюджетът ни отдавна е приет, а ние продължаваме да работим по програмата, която сме си начертали. Както и до сега, приоритет ще бъде нашата социална програма и развитието на образованието. Няма да пропуснем и безплатните детски градини.

С този бюджет спазваме и едно наше обещание – повече от 2/3 от средствата, заложени за капиталови разходи – около 400 000 лева, са планирани за преасфалтиране на улиците в кметствата, извън Бяла.

Бяла

За момента в града направихме много неща, но сме длъжници на селата. Разбира се, акцент е и предстоящият ремонт на моста на Кольо Фичето, който е изключително важен за нас. Има известно увеличение и на средствата, които сме планирани за развитие на спорта и културата в града.

Предвижда ли се разширяване на обхвата на видеонаблюдението, което изградихте?

Започнахме преди три години с Бяла, където изградихме видеонаблюдение в централната градска част и районите на детските градини и училищата. През изминалите две години се насочихме към селата – Босилковци и Косово. За тази година не сме планирали средства за разширение, но всички нови обекти, които пуснахме, имат изградено такова. Това са спортната зала, където има 32 камери; бъдещият културен дом, който изграждаме в района на гарата и новият старчески дом. Така ще имаме поставени над 100 видеокамери и се надявам с това да осигурим максимална безопасност.

Споменахте дома за стари хора. Кога планирате да бъдат настанени възрастните хора там?

Строежът е завършен, но трябва да се оборудват кабинетите. Имаме забавяне на поръчката за доставка на мебели и за съжаление няма да можем да посрещнем домуващи преди лятото. Там ще могат да бъдат настанени 40 души. Всеки от тях ще носи специална гривна, която във всеки момент да отчита пулс и кръвно налягане. Планираме обстановката да бъде на много добро ниво, което да осигури грижа за възрастните хора.

Казахте, че Спортната зала на Бяла е факт, но каква ще бъде нейната съдба?

Залата е наистина многофункционална и е наша сбъдната мечта.

Има 420 седящи места, които могат да станат до 1000. Има много добро подово покритие, а размерите й позволяват да се провеждат тренировки по различни спортове. Има височина, която прави възможно да се провеждат всякакви първенства от националния календар. Наложи се да бъде затворена заради поредният локдаун. Преди това обаче се ползваше активно от децата и младежите. Използваше се и от учениците от СУ „Панайот Волов“, които не разполагат с физкултурен салон. Изградихме топла връзка към училището, за да бъде максимално удобно за децата.

Бяла
Спортната зала в град Бяла.

Вечер пък залата се ползва от спортуващи и деца, занимаващи се с хандбал. Решихме, че е добре да възстановим този спорт като за целта в Бяла се премести цяло семейство от Украйна, което тренира над 100 деца. Искаме да имаме представителен женски отбор. Желанието ни е да развиваме и други спортове като футзал и волейбол, но това ще е в бъдеще.

Когато имаш база, можеш да си мечтаеш за много неща!

Ще продължат ли добрите ви отношения с община Гръдинари, които помогнаха за построяването на църквата „Свети Пантелеймон“?

Колегата Тудор Флоре не беше преизбран за кмет, за моя голяма изненада. Но старческият дом, който изграждаме, също е общ проект и независимо от това кой е кмет, съвместната работа продължава.

Бяла
Църквата „Свети Пантелеймон“

Ще кандидатствате ли по други проекти през предстоящия програмен период?

Разбира се. Вече се правят планове за ремонти на улична мрежа и за реконструкция на Историческия музей. Изготвя се стратегията за селските райони, по която също ще подготвим проект. Беленската река, както ние си го знаем дерето, което преминава през целия град, е в окаяно състояние. За нея също мислим какво да се направи, за да бъде по-безопасна.

И в края на разговора ни, няма как да не попитам къде в живота на Бяла стои бъдещата магистрала Русе – Бяла – Велико Търново?

Стои на челно място. Знаете, че тук инцидентите са много. Знаете и колко хора са загинали на този път. Няма как да не я чакаме тази магистрала. Каквото и да е казано до момента, никой не отрича едно – изграждането й ще започне от обхода на Бяла. Независимо в каква посока – дали към Русе или Велико Търново, участъкът е изключително натоварен и невралгичен. Да не казвам и най-смъртоносен. Затова магистралата е изключително важна за нас.

Бяла
Проектът за реновцията на моста на Колю Фичето.

Вижте още: