Дизайн на мултифункционално таванско помещение в Истанбул


Подпокривно пространство ма 7-ми етаж в Almondhill Residence, Истанбул представлява 85 кв.м.  тъмна площ, без светлина и без свеж въздух отвън – помещение, което прилича повече на склад, отколкото на жилище. То трябва да бъде преустроено за млад човек, който учи в университет, а Elips Design получават свободата да се заемат с проекта и в същото време да създадеатпо-функционални области.

Архитектите се опитаха да създадат колкото се може повече пространство в таванското помещение, тъй като животът на младежа варира между почивка, работа, спорт, храна и забавления. В действителност, банята е поставена в хола с озвучителната система, която е била отделена от щорите, така че телевизора в жилищното пространство може да се наблюдава от банята.

Всеки дизайн в стаята е толкова, колкото би трябвало да бъде, за да направи живота на студента по-лесен. Когато архитектите изследват това пространство, което първоначално е 85 кв. м., те осъзнават, че вътре  е построена втора стена. За да се спаси височината, те премахват тези неопорни стени и увеличават площта до 132 квм. Покривните прозорци са използвани, за да се възможно повече светлина да се направи пространството светло и просторно по обем и височина.

За нощно осветление,  архитектите са използвали насочени прожектори с локално осветление и скрито светодиодно осветление, създавайки по този начин драматично усещане В центъра на пространството са поставени голям 350 см диван и отворено пространство около кино-системата с отворено кухненско помещение и трапезария, кът за учене и фитнес пространство. Площта на банята е разделена със стъкло и щори.

Две килерни помещения са вкарани в спалния участък с плъзгаща се врата и в същата баня, за да се възползват от най-ниските точки на покрива. Белият цвят е предпочетен, за да се осигури простота в пространството, а големия диван в центъра, е поставен колоритно, за да бъде заредена таята с енергияа. Банята е превърната в по-топло пространство с черно-сив под и стенно покритие, за разлика от другите части на жилището. Докато малките стоманени греди, които са носещи на покрива, са покрити с гипсокартонени тавани, основните носещи греди са изложени с антрацитна боя. В средата, двете основни носещи колони служат като подова лампа с монтирано върху нея осветително тяло.

Осемнадесет покривни прозорци са поставени в основната стая като всеки прозорец разполага с щори. Наклонът на покрива прави прозорците прекрасни, но в същото време дизайнът с този наклон е труден. Трудности възникват при използването на долните части, произтичащи от наклона. Въпреки това тези области, които са много ниски, не трябва да се разглеждат като ненужни и не трябва да се покриват със стени, тъй като те добавят стойност към обемното пространство. Височината може да се добави към помещението чрез използване на покривни прозорци, простиращи се до ниски части.

Всички мебели са проектирани в детайли според нуждите и мястото. Собственикът на къщата се събужда сутрин и отива да си измие лицето, първото нещо, което вижда на огледалото, е думата „süper görünüyorsun“, която означава „изглеждаш страхотно“.

Интериорен дизайн: Elips Design Architecture

Сграда: Таванско помещение

Местоположение: Истанбул / Турция

Тип сграда: Мезонет

Обща застроена площ: 132 кв.м.