Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

„Дизайн по Дунав“ – най-дългата река в ЕС събра урбанисти от 5 държави в Русе

Изложбата „Дизайн по Дунав“ в Русе представя как урбанистите сближават хората в България, Сърбия, Словакия, Унгария и Австрия с най-дългата река в ЕС.

Проектът събира идеи на млади творци от петте държави, които си представят градския живот все по-близо до Дунав.

Съвременните творци разгръщат теми за това как се вписва Дунав в малките и големите градове по поречието; прекарват ли хората време там; какви дизайн решения отварят възможности за развлечение и туризъм на реката; как да опазим природата в града и др.

Идеите в изложбата варират от малки намеси, изпълнени с много ентусиазъм, до дългогодишни планове и фантастични предложения. Общото между всички е любовта към Дунав.

В Будапеща например група ентусиасти отварят обществен плаж и няколко поколения граждани се къпят на обезопасен участък от реката. В Словакия специален подслон позволява и през зимата да се наблюдава местната екосистема. В София студенти в УАСГ планират маршрути, които обхващат природни резервати и археологически находища. Замесени са траки, рибари, лозари, дизайнери – най-различни хора от миналото и настоящето.

„Епифора – пространствена утопия и жилищен проект“, Катарина Дойчев, Нови Сад, Сърбия.

Международната изложба може да се види на мястото на архитектурната инсталация „Реките на града –  Русе“ на кея, под Вития мост.

За втора поредна година по идеи на ученици фондация „Колективът“ изгради архитектурна намеса на кея. А настоящата изложба „Дизайн по Дунав“ определено ще вдъхнови младежите за дизайнерските и архитектурни идеи, които да реализират през лятото на 2023 г.

Като част от мини фестивала „Дизайн по Дунав“ вече се състоя обучение за младежи по градоустройствени решения за сближаване на града с реката.

„Епифора – пространствена утопия и жилищен проект“, Катарина Дойчев, Нови Сад, Сърбия. Снимки: Реките на града Русе – Дизайн по Дунаве на града

Фестивалната програма включва откриване на изложбата на 29 юли.

След официалния страт посетителите могат да се насладят на акустичен рок и блус с китариста Радо Станчев, следван от диджей парти.

На 30 юли, на мястото на изложбата ще има тематично парти „Groovy’s Finest – музикална разходка по Дунава“ с вдъхновение от Белград, Братислава, Будапеща и Виена.

На 6 август, когато е третото и последно събитие към фестивалната програма, ще се проведе „дизайнерско парти“ с гост диджеи.

Изложбата може да бъде разгледана до 14 август. Всички събития са с вход свободен.

„По пътя“ – проект за Дунавския лимес на Д. Георгиева, С. Иванов, С. Василева, З. Венкова, Т. Ковачка, В. Димитрова, В. Цалеава, УАСГ – София.
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Мартин Янков 31.05.2022

Арх. Мартин Янков: По примера на Давид и Голиат искаме с малкото камъче да направим голямата промяна

През последния месец една от големите и положителни за страната ни новини определено бе, че български проект е на една […]

Прочети още
01.07.2022

Колективът и “Реките на София” са победител в Наградите на европейското наследство

Обявиха тазгодишните носители на “Наградите на европейското наследство” 2022 (European Heritage Award) на Europa Nostra към Европейска Комисия – European […]

Прочети още