Дизайнери с решение на проблема с обществените тоалетни по време на пандемията


Градовете във Франция започнаха да инсталират писоари на открито, тъй като блокирането заради коронавируса причини липса на обществени тоалетни.

Затварянето на обществени тоалетни заедно с барове, кафенета и други заведения със съоръжения означава, че хората няма къде да се облекчат, когато са навън домовете си. В Лондон има съобщения за отчаяни хора, които използват храстите в паркове.

Дизайнерите на писоари реагираха на проблема и съобщиха, че градовете във Франция скоро ще подобряват обществените си съоръжения.

От тази седмица можете да намерите Lapee по улиците на Рен“, заявиха пред Dezeen дизайнерите на писоара Lapee за жени.

„Lapee се вписва перфектно в лятното време и хигиенните разпоредби за Covid-19“, добавя френският архитект и съосновател на Lapee Джина Перие.  „Lapee може постави на всяко място, където има нужда от безопасни и хигиенни решения, за да могат жените да се облекчават“.“

Lapee е съоръжение без докосване, което позволява на дамата да застане между стените му и да клекне, за да уринира. „Разбира се, ако имате нужда от някаква подкрепа, винаги можете да задържите за стените му или да се подпрете с лакти“, каза Перие.

„Ние го разглеждаме като напълно безконтактно решение. И да се докоснете до повърхностите му няма проблем, тъй като ние предоставяме дезинфектант за почистване на ръцете.“

В отговор на пандемията дизайнерите на Lapee са добавили метална стойка със спрей за дезинфекция на ръцете, който се прикрепя към средата на структурата. Като част от индустриалния дизайн, пластмасовата рамка от твърда пластмаса е направена така, че да издържа на редовно миене с маркуч.

„Можете лесно да напръскате Lapee с оцет или други дезинфектанти. Той функционира като един монолит, така че целият процес на почистване не отнема повече от няколко минути“ – казва Перие. „Материалът, от който е изработен Lapee, е много издръжлив и може да издържи дълги години, дори ако се дезинфекцира всеки ден.“

„Lapee е създаден, за да помогне за облекчаване на опашките по музикални фестивали, където хората, които трябва да клякат, за да пишкат, трябва да чакат по-дълго.

Жените, които трябва да клякат, за да пишкат, са особено уязвими, когато обществените тоалетни са намалени, например по време на тази пандемия.
Друго решение на проблема с местата за уриниране по време на пандемията е този на френското дизайнерско студио Faltazi, което предизвика скандал през 2018 г., когато техните писоари Uritrottoirs бяха инсталирани на улиците на Париж.

Пред Dezeen каза съоснователя на Faltazi Лоран Лебо, че от този месец те са започнали да инсталират компостиращите писоарни единици в Шамбери. „Нашите писоари на открито отговарят отлично на проблема за дистанциране“ – споделя той.

Uritrottoir е екологичен писоар за открити места, които се състои от яркочервена кутия с фуния, по която урината се стича в кутия с дървени стърготини вътре в металното му тяло.

Faltazi е лесен за сглобяване писоар за събития на открито, като фестивали. Uritonnoir е направен чрез закрепване на фунии към сламени бали, които могат да бъдат компостирани след това.

Uritonnoirs, нашата страна версия на Uritrottoir, може, разбира се, да бъде инсталирана в паркове“, каза Лебо. „Просто трябва да вземете бали слама от фермери.“

Използването на Uritrottoir или Uritonnoir не изисква докосване на устройството и те се използват на открито, където нивото на вентилацията, означава че вероятността за предаване на коронавирус е намалена.“

Какво ли не създава човек за да реши подобен деликатен, но изключително важен за хората в градовете проблем.