Дизайнерите, които си отидоха през 2020 г.


снимка:Niklas Halle’N
През 2020 г. изгубихме някои от най-големите светила на дизайнерската индустрия.

Франсоа Катру

Снимка: Marina Faust

Израстнал в Алжир, където е бил приятел от детството си с Ив Сен Лоран, Франсоа Катру е самоук дизайнер, който отлично съчетава концепциите за мислене напред с пищно традиционните. Той е проектирал домове за кралски особи и за фамилията Ротшилд. Един от най-забележителните му проекти обаче е собственият му апартамент в Париж, където той и съпругата му са живели във футуристичен дом с легло с винилов балдахин и мотиви от неръждаема стомана.

Теренс Конран

Снимка: Getty Images

Теренс Конран се подчинява на простата философия на красивия, достъпен и жизнен дизайн. Въздействието му върху съвременната британска култура беше революционно. През 1964 г. в Лондон той основава Habitat, странния магазин за мебели и домашни потреби (и предшественик на глобалния магазин Conran). Конран беше синоним на полезни, добре изглеждащи продукти, но през годините продължаваше да се занимава с проектиране на бутикови интериори.

Едуард Татъл

Снимка: wittmann.at

Когато Едуард Татъл проектира Amanpuri, частен полуостров, изпълнен с кокосови горички, открит в Пукет, Тайланд, през 1988 г., той преосмисля идеята за съвременен морски курорт. Отличаващите се просторни пространства, построени от местни естествени материали и изпълнени със слънчева светлина.

Кристо

Снимка: Calle Hesslefors/Getty Images

Христо Владимиров Явашев, половината от визионерското дуо на публичното изкуство Кристо и Жан-Клод (неговата съпруга Жан-Клод почина през 2009 г.), насърчи минувачите да видят света по нов начин. Заедно те създават множество арт проекти в в различни точки на света като Берлин, Париж и Ню Йорк.

Жаклин Тейлър Робъртсън – Жак

Снимка: Dimitrios Kambouris / Getty Images

Архитектът Жаклин Тейлър Робъртсън – Жак, носителят на наградата Дрихаус, съосновател на нюйоркската фирма “Cooper Robertson” през 1988 г. Той е бил и декан на архитектурния департамент в Университета във Вирджиния, където основава програмата по американски урбанизъм. Той е бил и първия директор на кметската служба за планиране и развитие в центъра на Ню Йорк и е получил множество признения през за своята работа.

Пол Форчън

Снимка: Dewey Nicks

Пол Форчън израства в Англия, но се гради името си като дизайнер в Лос Анджелис. Проектирал е домове за известни личности като Мик Джагър и София Копола, но също така е оставил отпечатъка си и в холивудските Les Deux Café, Sunset Tower Hotel и Tower Bar.

Кристиан Лиагре

Снимка: David Lefranc/Getty Images

От откриването си в Сохо през 1997 г., хотел Mercer остава една от най-забележителните сгради в Ню Йорк, неговата вечна привлекателност – открити тухли, много дърво дърво, кремообразна палитра. Той е дело на Кристиан Лиагре – френският дизайнер, който създава едноименното си ателие в Париж през 1985 г. Той е най-известен с проектирането на елегантните, минималистични домове, както и с направата на красиви мебели и осветителнитела.

Дейвид Ийстън

Снимка: Dimitrios Kambouris/Getty Images

Неокласическото величие, определило творчеството на Дейвид Ийстън, е къщата Албемарл от около 1985 г., която има цели 45 стаи и се намира във Вирджиния, САЩ. Преди да стартира собствена фирма в Ню Йорк през 1972 г., той е работил за дизайнера на мебели Едуард Уормли и легендарния Париш-Хадли.

 

Вижте още:

Арх. Преслава Атанасова: Бъдещето на интериорния дизайн е в естествените материали

6 полезни професионални съвета за интериорния дизайн на дома ви