Днес е Бъдни вечер!


Бъдни вечер се нарича вечерта срещу Коледа с празничната вечеря, около която е съсредоточена основната част от коледната обредност.

От ранната сутрин на празничния ден започвала подготовката за вечерната трапеза, която обединява човешките надежди за здраве, плодородие и благополучие на семейството. Всеки от домашните имал своята роля в празничната шетня, свързана със стародавни представи и почит към небесното светило и природата.

Задължението на мъжете било да приготвят бъдник (коладник или дедник), от голямо родовито дърво (крушово, дъбово или буково). След като било отсечено, се намазвало с осветено в църквата масло, пробивали в по-дебелия му край отвор и в него слагали тамян, масло, вино, затварят с дървен клин. Отгоре увивали бяло ленено или конопено платно. Най-възрастната жена го посипвала с житни зърна. Вечерта тържествено стопанинът запалвал бъдника в огнището, който трябвало да се гори през цялата нощ. По горенето му се гадаело – ако гори буйно и пръска искри, реколтата щяла да бъде богата, изгорелият докрай бъдник предвещавал добро, а недогорелият – зло.

С изгрева на слънцето, празнично облечената домакиня замесвала и изпичала основния хляб, наречен боговица. Момичетата в семейството имали грижата за краваите и колачетата, които се раздват на малките коледарчета. За последната трапеза от коледните пости, жените приготвяли постна храна – нечетен брой. На нея трябвало да има от всичко, което се произвежда в стопанството, защото колкото по-богата и „голяма“ е трапезата, толкова по-богат и здрав ще бъде домът през годината.

Около масата се нареждали всички домашни, като най-близо до огъня са най-възрастните, следвани от членовете на семейството по реда на възрастта им. Трапезата на Бъдни вечер се слагала на земята върху слама. В центъра ѝ е хлябът, замесен с брашно, пресято през три сита и „мълчана вода“ (налята от мома или млада булка в пълно мълчание). Около него стопанката нареждала седем или девет блюда. Най-възрастният мъж прекадявал с тамян. Кади най-напред трапезата, всички помещения в дома и стопанските постройки на двора.

Същият мъж разчупвал обредния хляб и раздавал по парче на всекиго. Вечерята започвала рано, за да узреят рано житата. По време на яденето не се ставало, за да лежат квачките върху яйцата и измътят пилетата. След вечеря децата се търкаляли върху сламата само в една посока, за да натежат житните класове от зърно и да полегната на една страна. Трапезата не се прибира. Вярвало се, че умрелите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

На тази дата православната църква почита паметта на Св. прпмчца Евгения и Преп. Николай воин, българин.

Имен ден: Евгени, Евгений, Евгения, Бисер, Бисера, Бистра, Благородна, Жени, Женя, Жечка, Първан, Първана