Илинден е!

На този ден морето взима най-много жертви


Днес почитаме паметта на св. Илия. Според народните поговорки на този ден морето взима най-много жертви. От друга страна Илиден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба.

В народните представи св. Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата. Той хвърля по нея огнени стрели, при което се получават гръмотевицата и светкавицата. Когато пък има светкавица без гръм, това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата му.

Хората са говорили, че на този ден Свети Пророк Илия кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

На Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Вярванията гласят, че времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Вярва се още, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител. 20 юли е запомнен в историята и с Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година.

Днес имен ден празнуват Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка