Днес отбелязваме Успение Богородично


На днешния ден българската православна църква чества Успение на Света Богородица или Успение Богородично. Денят е посветен на смъртта на Божията майка. Според вярванията на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят с нея и да погребат тялото.

Погребват я в пещера край Гетсимания, а входа бива затворен с камък. Няколко дни по-късно, апостолите отварят пещерата, за да се поклонят пред тялото на светицата, те откриват само нейната плащеница. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците Божията майка, заобиколена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“

Затова днес църквата отслужва тържествена литургия и се прави „въздигане на хляба“. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на Църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Също Имен ден днес имат Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава, Деспинa.

Снимка: БНР