Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Днес пускат движението без ограничения в тунел „Витиня“

Витиня

Около 12 часа днес (19 март, петък) ще бъде пуснато движението без ограничения в тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“. Приключи ремонтът на тръбата за София.

Ремонтираната тръба е с нова облицовка, хидроизолация, отводнителна и дренажна система, асфалтова настилка и система за видеонаблюдение и др. Монтирани са и 14 реверсивни вентилатора. Тръбата е с енергоефективно LED осветление, монтирани са 375 осветителни тела, предават от АПИ.

„Витиня“ е най-дългият автомобилен тунел в България – 1195 метра. Строителството му започва през 1974 г. В експлоатация е от 1984 г. и досега не е извършван подобен ремонт.

Припомняме, че през 2017 г. след инспекция на тръбата за София бе установено, че не отговаря на изискванията. За да се гарантира безопасността на пътуващите, бяха изпълнени частични ремонтно-възстановителни дейности. На съоръжението бяха направени множество проучвания и експертизи, въз основа на които се предприе авариен ремонт. Механични обследвания и огледи констатираха конструктивни проблеми.

Проучванията установиха кухини както между първичната и вторичната облицовки, така и между първичната облицовка и планината. Причините за наличието им са комплексни.

Едната от тях е местоположението на тунела, който е в Гогинския разлом. Друга причина са различните технологии, които са използвани в строителството на съоръжението през 70-те години.

витиня
Снимки: АПИ

При ремонта на тръбата за София с цел усилване на тунела и попълване на кухините е инжектиран специален бетонов разтвор през направени за целта 3000 отвора. След това е извършено укрепване на масива и тунелните облицовки, за което са изпълнени анкери с обща дължина около 72 км. Всичките са инжектирани с около 600-700 литра циментов разтвор за всеки анкер. Положени са около 28 125 кв. м хидроизолация, 4500 куб. м пръскан бетон по целия свод на тунела, 516 т армировъчна стомана, 5400 т асфалт, 790 куб. м тротоарни блокове.

Изградена е сложна дренажна система, която отвежда водите, задържани от хидроизолацията и предпазва новата облицовка. Изградена е и система за опасни разливи.

В резултат от всички дейности тунелът вече е напълно сух и без течове.

В съответствие с европейската директива 2004/54/ЕО на тунел „Витиня“, който е над 1 км дълъг, трябваше да се пробият три напречни галерии, които да свързват двете тръби. Две от тях са пешеходни и една – шосейна. В случай на авария в някоя от тръбите, връзките ще се ползват за евакуация на хора и автомобили, както и за достъп на линейки, пожарни и други специализирани автомобили.

Трите галерии са прокопани в тръбата за София, предстои довършването им в тръбата за Варна и монтиране на поръчаните портални врати за нея.

Вижте още: