Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Днес започва Светлата седмица

светлата седмица

От днес започва Светлата седмица, през която всеки от дните е Светли. Тя носи вярата, че Възкресението на Христос донася просветление и надежда за всички. През цялата седмица се славят Божията майка и светите апостоли.

Светли понеделник

Хората казват „Нов ден – ново начало!“. А понеделник  след Възкресението се смята за най-късметлийския ден, с който се поставя новото начало и новата надежда. 
На Светли или още „разтурени“ понеделник се извършва ритуала „размятване на яйца“, който предпазва от градушки и помага за плодородие.
На този ден е на късмет да се започне нова работа или строеж, да се влезе за пръв път в нов дом, да се запали огън в ново огнище.

Светли вторник

На този ден се извършва ритуалът Ладуване. С  „Ой Ладо, Ладо момиче младо“ момите излизат на зелена поляна и пеят за идването на новото сланце.
Този ден обаче се приема и за „празен ден“, затова може да се върши домакинска работа и да се работи в градината, но не е удачен за започване  на нищо ново, ако искате да ви е на сполука.

Светла сряда

На Светла сряда се изпълняват два обичая за дъжд и плодородие и за предпазване от градушки и лоши болести.

Светли четвъртък

Продължава да се слави Възкресението. Четвъртък е щастлив ден, а в някои краища го наричат и „малък понеделник“. Ако не сте успели да започнете плануваното в понеделник, можете да го направите в четвъртък.

Светли петък

Петък след Великден е денят на живота. На днешния ден имен ден празнуват Живко и Живка. А в тракийския край този ден се нарича и летен Петковден и се отбелязва с богати трапези, песни и хора.

Светла събота

На Светла събота хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали свои близки, правят се помени и задушници.

Светла неделя

Наричан Томина неделя, денят е посветен на Св. Тома Неверни, който единствен  от дванайсетте апостоли не повярвал на Христовото Възкресение. Но осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината. Всички, които носят името Тома или производни на него, празнуват имен ден.

На Томина неделя има строга забрана за женска домашна работа, особено за пране и за простиране, за да вържат нивите и градините обилен плод.

снимка: GettyImages

Вижте още: